De Standaard

Orchideeën verplant voor Oosterweel

Beschermde orchideeën die in de weg stonden van de Oosterweel­werken, zijn door biologen verplaatst en hebben dat overleefd. Ze doen het zelfs beter dan voorheen.

-

‘We blijven de planten nog minstens drie jaar volgen’

STEVEN JACOBS Onderzoeke­r UAntwerpen

BRUSSEL I Biologen van de Antwerpse universite­it groeven in februari op Linkeroeve­r vijfhonder­d grote keverorchi­ssen (Neottia ovata) uit, om ze een kilometer verderop weer te planten. En dan maar nagelbijte­n. De biologen hadden wel een historisch­e standplaat­s van de orchidee gekozen – eigenlijk drie, voor alle veiligheid – maar zoiets blijft een delicate operatie, zegt de universite­it in een persmedede­ling.

Eentje is geentje

De biologen zijn best trots. Bij een recente telling is gebleken dat in de 26 proefvakke­n van 1 op 4 meter waarin ze telden, er 865 planten staan, waarvan 339 in bloei. De verklaring ligt volgens onderzoeke­r Steven Jacobs voor de hand: de orchideeën groeien vanuit wortelstok­ken, ‘en niet elke orchidee komt elk jaar boven. Maar één meting is geen. Het is nog altijd mogelijk dat hun groei en bloei jaar na jaar afneemt. Daarom hebben we het risico ook gespreid en blijven we de planten nog minstens drie jaar volgen. Zo leren we ook bij over de precieze condities die het succes van een plant bepalen.’

De Beheersmaa­tschappij Antwer pen Mobiel, ook gekend als BAM, financiert de operatie, en meldt ‘verheugd te zijn dat de grote inspanning­en om de orchideeën te beschermen hun vruchten afwerpen’. Ook Natuurpunt, dat het Oosterweel­dossier nauw opvolgt, in samenwerki­ng met BAM, zegt verheugd te zijn.

In Nederland is de plant sinds vorig jaar niet meer beschermd, maar bij ons mag zij niet vernietigd worden. Verplanten – of de Oosterweel­plannen veranderen – was dus de enige mogelijkhe­id. (pvd)

 ?? © rr ?? Een van de verplante keverorchi­ssen.
© rr Een van de verplante keverorchi­ssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium