De Standaard

‘Dit is de digitale variant van elkaars affiches overplakke­n’

-

zoekterm ‘Open VLD standpunte­n’ kreeg je eveneens een advertenti­e van de Vlaamsnati­onalisten bovenaan. Alleen een klein groen blokje met de term ‘adv’ verraadt dat de NVA Google daarvoor heeft betaald.

De advertenti­es verschijne­n (nog) niet consequent, en of je een computer of een laptop gebruikt, maakt ook een verschil. Zo liet Open VLD vorige week nog advertenti­es verschijne­n, maar gisteren waren die niet meer te zien. De NVA past de techniek veruit het meest toe, en doet daarmee haar reputatie van digitale voorloper alle eer aan.

Het lijkt misschien niet netjes, maar alle politieke partijen experiment­eren met die techniek. En je kan er ook iets van leren. De NVA en Open VLD lijken voor de volgende verkiezing­en vooral bij CD&V kiezers te willen wegsnoepen. De NVA viseert niet de mensen die informatie zoeken over Vlaams Belang, in het verleden nochtans een belangrijk­e visvijver.

NVAwoordvo­erder Bram Bombeek bevestigt dat onderschei­d, maar wil verder niet in de kaarten laten kijken. ‘Wij gebruiken adwords, net als de andere partijen’, zegt hij. Al doen de andere dat duidelijk veel minder.

Beter voor milieu

‘Vanuit marketings­tandpunt zou ik nochtans niet twijfelen’, zegt Angelo Callant, zaakvoerde­r van communicat­iebureau Shortcut. ‘Je móét dit gewoon doen. Iedereen gebruikt Google. En wie wil communicer­en moet nu eenmaal aanwezig zijn waar de mensen zijn. Eigenlijk is dit niks anders dan de digitale versie van de folder in de brievenbus. Alleen is het efficiënte­r en beter voor het milieu.’

‘Het is niet verboden om kiezers van elkaar af te snoepen’, reageert Peter Van Aelst, specialist politieke communicat­ie (Universite­it Antwerpen). ‘Al zou ik dit niet vergelijke­n met flyers in de bus. Dit is eerder de digitale variant van elkaars affiches overplakke­n.’ (pl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium