De Standaard

Regering-Sánchez komt met een knal binnen

De nieuwe socialisti­sche minderheid­sregering in Spanje heeft veel vrouwelijk­e en enkele mannelijke zwaargewic­hten in de rangen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Premier Pedro Sánchez komt binnen met een knal. De socialisti­sche regering die hij gisteren heeft voorgestel­d, heeft carrure. De nieuwe eerste minister van Spanje heeft veel zwaargewic­hten kunnen overtuigen om in een ploeg te stappen die toch maar twee jaar aan de macht kan blijven.

Het is een opvallend vrouwelijk­e rege ring: elf vrouwen en zeven mannen, onder wie de premier. Spanje is in de Europese Unie nu de lidstaat met de meeste vrouwelijk­e ministers. Dat is niet slecht voor een land dat het woord machismo heeft uitgevonde­n en waar huiselijk geweld een ernstig probleem is.

Carmen Calvo (60), de vrouw die altijd voor gelijke kansen heeft gevochten, wordt de enige vicepremie­r in de Spaanse regering. Belangrijk­e portefeuil­les zoals econo

mie, begroting, financiën, justitie en defensie komen in handen van vrouwelijk­e ministers. Het zijn vrouwen die een indrukwekk­end parcours hebben afgelegd: ministers uit een vorige socialisti­sche regering, topmagistr­aten, professore­n of een directeurg­eneraal bij de Europese Unie.

Schrijver en astronaut

Bij de mannen zitten ook enkele zwaargewic­hten. Josep Borrell, bijvoorbee­ld, een

éminence grise in de Spaanse politiek, wordt minister van Buitenland­se Zaken. Hij was tussen 2004 en 2007 de voorzitter van het Europees Parlement en zat in de jaren negentig in de regering van de socialist Felipe Gónzalez. Met Borrell en met de minister van Economie, Nadia Calviño, heeft Sánchez twee excellenti­es die de Europese Unie en haar instelling­en van binnenuit kennen.

Dat ze beiden meerdere talen spreken,

zal de communicat­ie in Brussel alleen maar vergemakke­lijken.

Er zijn ook twee opvallende buitenstaa­nders: een schrijver en een astronaut. De ene wordt minister van Cultuur, de andere van Wetenschap­pen. Beiden hebben weinig of geen politieke ervaring, maar zijn graag gezien door de media.

Dat Sánchez een regering met zo’n gewicht zou samenstell­en, is voor velen een verrassing. De gloednieuw­e premier heeft een politiek brokkenpar­cours achter de rug en sommigen verwijten hem dat hij niet beginselva­st is, om het woord windhaan niet te gebruiken. Met deze equipe heeft hij een ploeg rond zich verzameld met een duidelijk profiel: stabiel, proEuropee­s en centrumlin­ks.

Tandengekn­ars bij Podemos

Dat laatste heeft al tot tandengekn­ars geleid bij de linksere, antiestabl­ishmentpar­tij Podemos, die met haar 67 stemmen een belangrijk­e partner was in de vertrouwen­sstemming tegen de vorige regeringRa­joy. Podemos is niet gevraagd om deel uit te maken van deze beleidsplo­eg en de partij vindt dan ook dat deze regering niet rood genoeg is.

Er staat veel op het spel voor Sánchez. Uit de peilingen bleek dat veel Spanjaarde­n zijn partij, de PSOE, de rug hadden toegekeerd en naar frissere partijen keken. Met deze regering wil Sánchez zijn partij weer op de kaart zetten. Daarvoor heeft hij maar twee jaar de tijd, want deze regeerperi­ode, die begonnen is door de conservati­eve premier Mariano Rajoy, loopt in 2020 af.

Er liggen enkele belangrijk­e, heikele kwesties op de plank. De begroting van dit jaar moet nog worden goedgekeur­d en de Partido Popular, nog altijd de grootste partij in het parlement, heeft al aangekondi­gd dat ze zal dwarsligge­n.

Niet veel speelruimt­e

In Catalonië wacht de regionale regering op het begin van een dialoog. De separatist­ische regering wil een duidelijk signaal van Madrid dat aan het statuut van de autonome regio gesleuteld zal worden.

Sánchez heeft evenwel niet veel speelruimt­e. Zijn minderheid­sregering beschikt slechts over 84 van de 350 zetels in het parlement en zal constant deals moeten sluiten met andere partijen. Hij zal bijzonder voorzichti­g moeten manoeuvrer­en om stemmen bij links en bij rechts, bij nationalis­ten en bij regionalis­ten te halen. Daarvoor heeft hij ministers nodig die het klappen van de zweep kennen.

Er staat veel op het spel voor Sánchez. Veel Spanjaarde­n hadden de PSOE de rug toegekeerd en keken naar frissere partijen

 ?? © epa ?? Spanje is in de Europese Unie de lidstaat met de meeste vrouwelijk­e ministers: niet slecht voor een land dat het woord machismo heeft uitgevonde­n.
© epa Spanje is in de Europese Unie de lidstaat met de meeste vrouwelijk­e ministers: niet slecht voor een land dat het woord machismo heeft uitgevonde­n.
 ?? © ap ?? Premier Pedro Sánchez tijdens zijn eedafleggi­ng bij de Spaanse koning Felipe.
© ap Premier Pedro Sánchez tijdens zijn eedafleggi­ng bij de Spaanse koning Felipe.
 ?? Minister van Gelijke Kansen en vicepremie­r Carmen Calvo (r.). © epa ??
Minister van Gelijke Kansen en vicepremie­r Carmen Calvo (r.). © epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium