De Standaard

Het ‘massaverle­idingswape­n’ van Macron

Met of zonder minirok, first lady Brigitte Macron is het geheime wapen van de Franse president. ‘De Fransen hebben het gevoel dat de macht over hun land in handen is van een echtpaar.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT Brigitte danst met kinderen tijdens een bezoek aan het

PARIJS I Brigitte Macron heeft de harten van de Fransen gestolen. Twee derde van de bevolking (67 procent) is tevreden tot zeer tevreden over haar. Daarmee is ze veel populairde­r dan haar echtgenoot, de president. Emmanuel Macron kan op de sympathie van slechts 43 procent rekenen. Dat blijkt uit een representa­tieve opiniepeil­ing van het onderzoeks­bureau Ifop. De first lady wordt door de ondervraag­den vooral geroemd omdat ze ‘beschaafd’ en ‘elegant’ is, en omdat ze ‘niet op de voorgrond’ treedt. Dat vindt vrijwel iedereen: politiek ‘links’ en ‘rechts’, jong en oud.

Bernadette Chirac op 1

Amper een jaar nadat ze haar intrek heeft genomen in het Élysée lijkt de presidents­vrouw daarmee al bijna te zijn uitgegroei­d tot een levende legende. Ze was al populair toen haar man aan de macht kwam, en ze blijft populair.

Als de Fransen wordt gevraagd naar hun favoriete naoorlogse presidents­vrouw, eindigt Brigitte Macron op een eervolle tweede plaats, na Bernadette Chirac. Valérie Trierweile­r, de partner van François Hollande, eindigt als minst populaire.

U2frontman Bono noemde Brigitte Macron al ‘het geheime wapen’ van Emmanuel Macron. Een Tshirt dat vorig jaar op de markt kwam met alleen het woord ‘Brigitte’ op de voorkant, werd een bestseller. Roddelglos­sy Gala schrijft deze week: ‘Als Emmanuel Macron herkozen wil worden in 2022, heeft hij in ieder geval al het juiste ‘‘massaverle­idingswape­n’’ in huis.’

De Macrons zijn volgens waarnemers een innige tweeeenhei­d, met hem op de voorgrond en haar in de coulissen. ‘De Fransen hebben Brigitte ontdekt tijdens de verkiezing­scampagne, waar ze actief aan deelnam. Ze stond op het Brigitte Macron schudt bij een bezoek aan de podium bij het Louvre, op de avond van de overwinnin­g. Mensen hebben het gevoel dat de macht in handen is van een echtpaar’, zegt Frédéric Dabi van Ifop.

Zo’n 64 procent van de Fransen vindt dat ze een positieve invloed heeft op de president. 68 procent denkt dat ze Frankrijk goed verte genwoordig­t in het buitenland. Het weekblad Valeurs Actuelles noemde haar ‘de vicepresid­ent’.

Een meerderhei­d van de ondervraag­den vindt ook dat Brigitte Macron zich moet profileren als een actieve ‘ambassadri­ce’ van Frankrijk. Bij voorganger­s als Carla Bruni en Cécilia Sarkozy vonden de meeste Fransen dat die spits Kylian Mbappé de hand. zich beter konden bezighoude­n met ‘humanitair of vrijwillig­erswerk’.

‘Boven de knie is geen minirok’

Opvallend is dat de debatten over het leeftijdsv­erschil tussen Brigitte (65) en Emmanuel (40) bijna zijn verstomd. Maar haar

 ?? © afp ?? Franse voetbalplo­eg
© afp Franse voetbalplo­eg
 ?? © belga ?? Upsala Circus in Sint Petersburg.
© belga Upsala Circus in Sint Petersburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium