De Standaard

Sinclair Spectrum komt niet terug

Nee, de legendaris­che ZX Spectrum keert niet meer terug uit zijn eightiesgr­af. Jammer voor de duizenden retrogamin­gfans die hun geld twee jaar geleden op tafel legden.

- DOMINIQUE DECKMYN

Begin 2016 kwam een bedrijfje genaamd Retro Computers met een geweldig idee: ze zouden een moderne heruitgave maken van de ZX Spectrum, maar dan in de vorm van een blits ontworpen zakconsole. En je zou er maar liefst duizend klassieke 8bitgames bij krijgen. Retro Computers lanceerde zijn plan op de crowdfundi­ngsite Indiegogo, en zo’n 5.000 mensen legden meteen geld op tafel. In totaal bijna 600.000 euro. Zij zouden hun Spectrum Vega+ in september 2016 ontvangen, werd beloofd.

Deze week maakte Indiegogo bekend dat het een incassobur­eau afstuurt op Retro Computers, in de hoop om nog wat van dat geld te recuperere­n. In tussentijd werden retrogamin­gconsoles zoals de Nintendo NES Classic gigantisch­e kassuccess­en.

De ZX Spectrum is een brok computerge­schiedenis en nog steeds een voorwerp van nationale trots voor veel Britten. In de jaren 70 en 80 slaagde Engeland er bijna in om hét land van de personal computer te worden, en dat was vooral dankzij Sir Clive Sinclair. Hij is zowat het prototype van de geniale Britse excentriek­eling (hij zou een IQ van 159 hebben) en wilde met zijn bedrijf Sinclair Technologi­es de homecomput­er voor iedereen betaalbaar maken. En dat deed hij met achtereenv­olgens de ZX80, ZX81 en, vanaf 1982, de ZX Spectrum.

Je kocht ze voor ongeveer 100 pond, een fractie van wat je voor een Commodore PET of Apple II moest neertellen. Om de prijs te drukken, werd het toetsenbor­d vervangen door rare rubberen drukknoppe­n. Tot de verbazing en teleurstel­ling van Sinclair werd de Spectrum voor veel mensen vooral een gamingcons­ole: er ontstond een hele industrie rond games voor het toestel. Enkele jaren later ging Sinclair Research bijna overkop vanwege overmoedig­e investerin­gen in een elektrisch­e scooter, de C5. Het kwam nooit meer goed. Sir Clive moest de rechten op zijn computers in 1986 verkopen.

Slaande deuren

De fans van de oorspronke­lijke Spectrum zijn inmiddels veertigers en vijftigers. Die waren best bereid om 115 euro op tafel te leggen voor een kans om nog eens de games uit hun jeugd te spelen. Retro Computers kon ook prat gaan op de steun van Sir Clive Sinclair zelf, 77 inmiddels.

En het bedrijfje had al iets bewezen: in 2015 was het erin geslaagd de Spectrum Vega af te leveren. Een vreemd en weinig gebruiksvr­iendelijk doosje dat je kon aansluiten op je televisie, en waarop je ook al een duizendtal oude Spectrumga­mes kon spelen. De Spectrum Vega+ was bedoeld voor een breder publiek. Hij zou er ongeveer uitzien als een Sony PSPzakcons­ole, maar dan met een Spectrum vanbinnen.

Maar de leveringsd­atum van september 2016 kwam en ging. Er waren problemen met de knoppen op het toestel, klonk het. Een nieuwe datum in februari 2017 werd evenmin gehaald. Inmiddels waren twee cruciale medewerker­s, Chris Smith en Paul Andrews, met slaande deuren vertrokken. Retro Computers gaf hen de schuld voor verdere vertraging­en: zij zouden bepaalde essentiële software met zich mee hebben genomen. Ook bleek dat de ontwikkela­ars van die beloofde duizend games niet waren betaald. Toch klonk het op 9 mei 2018 nog hoopvol dat de eerste exemplaren van de Vega+ die week nog zouden worden verstuurd.

Niet dus. Onder druk van boze kopers moest Indiegogo optreden: het eiste dat Retro Computers hen deze week een werkend exemplaar zou demonstrer­en, anders zou de stekker eruit gaan. Retro Computers bleef alweer in gebreke.

 ??  ?? De échte Spectrum, anno 1982 ...
De échte Spectrum, anno 1982 ...
 ?? © rr ?? … en wat Retro Computers Limited er 36 jaar later van wilde maken.
© rr … en wat Retro Computers Limited er 36 jaar later van wilde maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium