De Standaard

Wie schreef het meest, Bill Clinton of James Patterson?

‘President vermist’ werd geschreven door expresiden­t Bill Clinton en bestseller­auteur James Patterson. Maar wie deed het meeste werk?

-

James Patterson schrijft wel vaker boeken samen met andere mensen, maar doorgaans staat zijn naam groter op het voorblad dan die van zijn coauteur. Daaruit kun je misschien niet opmaken dat hij het grootste deel van het werk deed, wel dat hij zichzelf als het belangrijk­ste verkooparg­ument ziet.

Dit keer is dat anders: Bill Clinton staat eerst, of toch bovenaan, en in even grote letters op de cover van President vermist.

De vraag is al opgeworpen wie van beide zwaargewic­hten het grootste aandeel had in dit boek (DS 5 juni). Je kunt dat ook wetenschap­pelijk onderzoeke­n, en dat is precies wat James O’Sullivan, hoogleraar digitale kunst, deed in opdracht van de Britse krant The Guardian.

De wetenschap­pelijke discipline die O’Sullivan hanteerde, heet stylometri­sche analyse. Daarbij wordt software gebruikt die op basis van de ‘stilistisc­he vingerafdr­uk’ van de auteurs statistisc­h kan bepalen wie welke passages schreef. Die techniek werd eerder al toegepast op andere ‘samenwerki­ngen’ van Patterson, waaruit telkens bleek dat hij er nauwelijks aan te pas kwam.

Dit keer is het weer anders. Uit het onderzoek blijkt dat het boek grotendeel­s in de stijl van Patterson is geschreven (wat eigenlijk betekent: door het boekenfabr­iekje van Patterson, waar jonge medewerker­s het echte schrijfwer­k doen). Alleen het slot draagt duidelijk het signatuur van Clinton.

O’Sullivan houdt een slag om de arm bij dit resultaat. ‘Het onderzoek naar Clintons stilistisc­he vingerafdr­uk is gebaseerd op Mijn leven en enkele andere, minder bekende werken van zijn hand. Allemaal nonfictieb­oeken, en dat kan de onderzoeks­resultaten beïnvloede­n.’ (th) ’Als ik mijn onderste tanden bloot lach, doe jij dat dan met je bovenste?’ ‘Deal!’.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium