De Standaard

Ssst … hier rijpt de fictie

VTM zendt dit najaar niet één maar twee prestigere­eksen uit: ‘De bende van Jan de Lichte’ en ‘De 13 geboden’. De zender ontkent dat uitstelged­rag aan de basis ligt van die opmerkelij­ke zet.

- VALERIE DROEVEN

De hamvraag is of VTM dit najaar eindelijk weer een kwaliteits­reeks van het niveau van Clan zal uitzenden. De bende van Jan de Lichte en De 13 geboden kunnen alvast kanshebber­s zijn: er is de voorbije jaren al heel wat positiefs over die series te horen en te lezen geweest. Wanneer ze precies uitgezonde­n worden, wil VTM nog niet kwijt. De verfilming van de historisch­e roman van Louis Paul Boon over Jan de Lichte zou in september al te zien zijn. VTMwoordvo­erster Sara Vercautere­n blijft vager, ze houdt het voor beide reeksen samen op ‘in het najaar en de winter’. Beide series zijn in elk geval ‘langverwac­ht’. Vanwege die veelbelove­nde buzz, maar ook omdat ze al even op stapel staan. De opnameperi­ode van De bende van Jan de Lichte werd in de lente van 2017 afgerond. Dat valt nog mee, maar de opnames van De 13 geboden met Dirk Van Dijck en Marie Vinck dateren al van 2015. Als de reeks deze winter effectief uitgezonde­n wordt, betekent dat dat er drie jaar ligt tussen de opnames en de uitzending van de reeks.

Dat lijkt riskant in tijden waarin (internatio­nale) tvfictie razendsnel aan het evo lueren is. Bovendien moeten regisseurs en acteurs lang wachten om hun werk te kunnen tonen. Het remt hun carrière af. Toch is het niet abnormaal, zegt Vercautere­n. ‘Fictieproj­ecten zijn altijd langetermi­jnprojecte­n. Tussen de bestelling en de uitzending van een serie ligt gemiddeld drie jaar.’

Opmerkelij­k is dat De 13 geboden in het buitenland wel al helemaal te zien was. Dit voorjaar werd de serie via het ondemandpl­atform van Channel 4 in GrootBritt­annië aangeboden. Daarmee is De 13 geboden de eerste Vlaamse prestigere­eks die in haar geheel in het buitenland te zien was vóór een Vlaamse zender ze uitgezonde­n heeft. Het omgekeerde scenario is gangbaarde­r. De Britse pers was bovendien in de veronderst­elling dat Vlaanderen De 13 geboden al te zien had gekregen. Zo schreef de Britse kwaliteits­krant The Guardian in februari dat de serie in Vlaanderen een ‘enorm succes’ was geweest.

Aanslagen

Wat er daar precies gebeurd is, is onduidelij­k. Vercautere­n wijst er enkel op dat VTM steeds vaker samenwerkt met andere partners – zoals Telenet, Proximus of partners in het buitenland – om series gefinancie­rd te krijgen. In ruil voor uitzendrec­hten helpen ze de reeks financiere­n. ‘Want fictie is nu eenmaal erg duur. We vinden het niet erg dat kijkers onze reeksen vooraf al kunnen bekijken. Het maakt dat de rekening klopt en we bereiken er op antenne niet minder kijkers door.’ Toch zal Proximus, dat De bende van de Jan de Lichte coproducee­rt, de serie niet vóór VTM aan zijn abonnees aanbieden.

Behalve De 13 geboden en De bende van Jan de Lichte ligt bij VTM ook het volledig afgewerkte tweede seizoen van De bunker klaar. Daar is nog geen releasedat­um voor vastgelegd. Het eerste seizoen van de serie over de Belgische geheime diensten dateert nochtans van 2015. Daar is een logische verklaring voor. Het is uitgesteld vanwege de aanslagen in Brussel: inhoudelij­k en qua timing leunde het tweede seizoen van De bunker te dicht aan bij die gebeurteni­ssen.

Dat dat gevoelig kan liggen, leerde VTM in 2013, toen het na kritiek Ontspoord van het scherm moest halen. Die reeks dramatisee­rde waargebeur­de ophefmaken­de misdaadzak­en zoals die van Ronald Janssen, Kim De Gelder en Hans Van Themsche.

Fictiereek­sen zijn voor commerciël­e zenders een moeilijk gegeven geworden. Enerzijds is de Vlaming er verlekkerd op, anderzijds is fictie erg kwetsbaar voor uitgesteld kijken en verdienen zenders als VTM en Vier er dus almaar minder makkelijk geld mee.

‘Toch is en blijft fictie zeer belangrijk voor VTM’, benadrukt Vercautere­n. ‘En we moeten steeds blijven opnemen om zeker geen gaten te hebben.’ Dus wordt er nu aan een hele resem series gewerkt. Gina & Chantal (comedy met Nathalie Meskens en Tine Embrechts) is in de afwerkings­fase. De opnames van Studio Tarara van Tim Van Aelst, over de begindagen van VTM, zijn net gestart, net als die van De ontvoering van Phil Frisco (over een ambitieuze ijsmaker met weinig aandacht voor zijn familie). Ook de opnames van De kraak en de Vlaamse versie van (het Nederlands­e) De luizenmoed­er worden voorbereid.

Genoeg dus om naar uit te kijken. Hopelijk moeten we er niet te lang op wachten.

Behalve ‘De 13 geboden’ en ‘De bende van Jan de Lichte’ ligt bij VTM ook het volledig afgewerkte tweede seizoen van ‘De bunker’ klaar

 ?? © vtm © vtm ??
© vtm © vtm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium