De Standaard

Sotheby’s dagvaardt Grieks ministerie van Cultuur

Een antiek bronzen paardje van veertien centimeter hoog vormt het voorwerp van een bits dispuut tussen het Amerikaans­e veilinghui­s Sotheby’s en de Griekse overheid.

- Gestolen uit Griekenlan­d of niet?

Vorige maand kreeg het gerenommee­rde veilinghui­s Sotheby’s een vreemd telefoontj­e. Enkele dagen voor de veiling waarop onder meer een antiek Grieks beeldhouww­erkje onder de hamer zou gaan, belde een medewerker van het Griekse ministerie van Cul tuur. Hij stelde de dwingende vraag het beeldje, waarin met wat goede wil een paard te herkennen valt, niet te veilen, en het terug te bezorgen aan de rechtmatig­e eigenaar, zijnde het Griekse ministerie van Cultuur.

Sotheby’s nam het zekere voor het onzekere en haalde het paardje uit de veiling. Maar terugsture­n naar Griekenlan­d deed Sotheby’s niet. Na overleg met de juridische dienst kwam het veilinghui­s tot het besluit dat de Griekse overheid onmogelijk kon bewijzen dat het beeldje was gestolen of op illegale wijze uit Griekenlan­d was weggehaald. De Grieken hadden dus geen enkele reden om zich met de zaak te bemoeien, argumentee­rt het veilinghui­s volgens de Britse krant Financial Times.

Samen met de eigenaar van het beeld, die zegt het beeldje te goeder trouw te hebben gekocht, besloot Sotheby’s het Griekse ministerie van Cultuur voor de rechtbank te slepen.

Volgens de Financial Times is het de allereerst­e keer dat het veilinghui­s een overheidsi­nstantie dagvaardt. Het Griekse beeldje dateert uit de achtste eeuw voor Christus en zou ongeveer 200.000 dollar waard zijn. (red)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium