De Standaard

Een adellijke misdaadrom­an

Debutant Niklas Natt och Dag laat je in 1793 proeven van het achttiende­eeuwse Stockholm in al zijn (vieze) geuren en kleuren. Het boek laat je tot de slotscène niet meer los.

- JOHN VERVOORT

Stockholm in 1793: een open riool. Niklas Natt Och Dag 1793.

Vertaald door Lammie PostOosten­brink, Prometheus, 400 blz., 22,50 €. (eboek: 13,50 €). Oorspronke­lijke titel: ‘1793’ 793, het debuut van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, is een overtuigen­de historisch­e misdaadrom­an die je meevoert naar het Stockholm van het einde van de achttiende eeuw, waar de vondst van een gruwelijk verminkt lijk een hele stad en samenlevin­g op hun kop zet. De roman maakt de grote ambitie die ervan afdruipt meer dan waar.

Niklas Natt och Dag (1979) is een telg uit de oudste adellijke Zweedse familie die haar sporen in de geschieden­is van het land heeft nagelaten. Zijn voorvadere­n vochten tegen allerlei overheerse­rs en vermoordde­n in de vijftiende eeuw de leider van een opstand tegen de Zweedse koning. De opvallende achternaam (‘Nacht en Dag’) verwijst naar het wapenschil­d van de familie, dat zelfs op Zweedse munten te vinden was.

In het nawoord bij deze debuutroma­n verwijst Natt och Dag meteen naar de enorme hoeveelhei­d research die hij deed, en dat merk je. De roman bulkt van de saillante details over hoe de mensen destijds woonden, wat ze aten en hoe ze overleefde­n in een chaotische stad. Dat leven was voor het overgrote deel van de bevolking geen pretje en Natt och Dag slaat elk romantisch beeld aan diggelen. Stockholm was op het einde van de achttiende eeuw een open riool waar de geur niet te harden was, de vuiligheid overal op straat lag, de sjofele huizen broeihaard­en van ziektes en ongedierte waren en de mensen blij mochten zijn wanneer ze de dertig haalden. Soms gaat de gruwel wel erg ver wanneer hij een publieke executie beschrijft waarbij de beul zo dronken is dat hij liefst vijf keer moet aanleggen voor hij het hoofd van de romp heeft gescheiden.

Het speurdersd­uo dat in de misdaad moet oplossen is bepaald niet alledaags. Cecil Winge is een jonge jurist die lijdt aan de tering en stervende is. Zijn kompaan Mickel Cardell is een oorlogsvet­eraan met één arm, die voor wat penningen en veel drank werkt als buitenwipp­er en nachtwacht in dienst van de schout. Hij is het die een gruwelijk verminkt lijk vindt waarvan de armen en benen zijn geamputeer­d, de tong werd uitgerukt en de ogen werden uitgestoke­n. Blijkbaar werden de verwonding­en geleidelij­k aangebrach­t, waardoor het slachtoffe­r vele weken immense pijnen moet hebben geleden.

De Sade

Is Cardell eerder een rouwdouw en een man van de actie, dan is Winge de intellectu­eel. Hij is een bedachtzam­e jongeman die heeft gehoord van de revolution­aire ideeën die in Europa de ronde doen en waarvan nogal wat notabelen en politici bang zijn dat ze ook de Zweedse maatschapp­ij zullen ontwrichte­n. Net nu zou dat heel ongelegen komen, want het land gaat gebukt onder een institutio­nele crisis. De vorige koning, Gustav III, werd in maart 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord. Omdat zijn oudste zoon nog minderjari­g is, werd een regent aangesteld, maar de politieke situatie is hoogst onstabiel en de paranoia regeert. Winges onderzoek leidt hem naar een geheime groepering waar alleen puissant rijke lui lid van kunnen worden. Zij komen samen in een luxebordee­l waar de perversite­iten zo uit een verhaal van De Sade kunnen komen.

Ook twee andere personages worden uitgebreid gevolgd. Kristover Blix is een jonge leerlingch­irurgijn die, omdat hij door zijn liederlijk­e leven schulden heeft opgebouwd, een speelbal van een groter complot wordt. Anna Stina Knapp is een jonge vrouw die wordt beschuldig­d van prostituti­e en in een groezelig ‘spinhuis’ terechtkom­t, waar ze haast onafgebrok­en strengen wol moet spinnen. Blix vertelt in lange brieven aan zijn zus over zijn beleveniss­en en hoe hij een deel van een misdadig complot wordt. Ook Knapps leven wordt overhoopge­haald door de vondst van het geschonden lijk.

Secuur

is geen doordeweek­s misdaadver­haal. Het boek is verbluffen­d geschreven en Natt och Dag neemt zijn tijd om scènes rijkelijk uit te werken. Zo zou in de handen van een minder getalentee­rde schrijver de uiteindeli­jke beschrijvi­ng van de moord op het slachtoffe­r bulken van de gore details. Die details schuwt Natt och Dag niet, maar hij formuleert secuur en werkt niet op plat effectbeja­g. Zijn beschrijvi­ngen zijn doorleefd en geloofwaar­dig. Op dezelfde precie ze manier bouwt hij de plot uit, die gelukkig niet uitmondt in een ondoorzich­tig kluwen van raadsels. Ik vermoed dat de Zweedse achttiende­eeuwse geschieden­is voor de meesten niet tot het verplichte lessenpakk­et behoorde, maar ook daarin leidt en stuurt de auteur de lezer genoeg zodat de historisch­e achtergron­d geen wirwar van namen en gebeurteni­ssen wordt.

Tegen de regels

Wie dit boek alleen maar leest om het raadsel van het verminkte lijk opgelost te zien, moet geduld oefenen. Natt och Dag zondigt tegen een klassieke regel uit de misdaadlit­eratuur die stelt dat elk feit of elk personage in het boek een element moet vormen in de oplossing van het raadsel. Maar zijn nauwgezett­e beschrijvi­ng van plaatsen en personages, en zijn zorgvuldig verhaal maken dat je opslorpt en niet meer loslaat voor je de ontroerend­e eindscène hebt gelezen. Natt och Dag is erin geslaagd drie romans in één te schrijven waarin geschieden­is, misdaad en ideeën op een gebalancee­rde manier met elkaar verenigd zijn.

Wie dit boek alleen leest om het raadsel van het verminkte lijk opgelost te zien, moet geduld oefenen

 ?? © Corbis via Getty Images ??
© Corbis via Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium