De Standaard

Verslag van een ondergelop­en straat

- MATTHIJS DE RIDDER

De Libris Literatuur­prijs wordt 25 jaar. Een cadeautje is bij zo’n jubileum op zijn plaats, maar wat geef je een prijs? Een boek, uiteraard. Geen verlangen zonder tekort bevat beschouwin­gen van achtentwin­tig schrijvers die nu eens niet naar het roemrijke verleden kijken, maar vooruitbli­kken op de toekomst van de Nederlands­talige roman.

‘Vraag achtentwin­tig auteurs te schrijven over de toekomst van de Nederlands­talige roman’, begint de flaptekst van Geen verlangen zonder tekort vol verwachtin­g … en je krijgt een aantal obligate stukjes over het feit dat de roman al duizenden keren is afgeschrev­en en toch maar mooi nog steeds bestaat, zou een niet onlogisch gevolg van die zin kunnen zijn.

Het is een valkuil die voor elk boek met losse beschouwin­gen wijd opengesper­d ligt en die ook Geen verlangen zonder tekort niet geheel heeft weten te ontwijken. Lisa Kuitert is in dit geval de historica van dienst. Alle rampspoed die over de romankunst is uitgegoten ten spijt verschijne­n er tegenwoord­ig meer titels dan ooit. En dat zou volgens Kuitert zomaar op hoogtij kunnen wijzen. Ook Arnon Grunberg lijkt zich niet geweldig te hebben uitgesloof­d om de toekomst van zijn kunstvorm ter discussie te stellen. ‘Kortom, over de toekomst hoeven wij ons niet druk te maken; niet over die van de roman en evenmin over die van de wereld’, besluit hij zijn betoog. ‘Dat doen genoeg andere mensen al.’

Roomblanke wereld

Gelukkig wordt de roman elders in deze bundel op een wat uitdagende­r manier tegen het licht gehouden. De roman lijkt namelijk wel degelijk aan veranderin­g onderhevig. Niet alleen wat de inhoud, maar ook wat de vorm betreft. In het verleden werd er nog weleens geroepen om meer ‘straatrumo­er’, memoreert Thomas de Veen. ‘Zo’n pleidooi is nu nergens meer voor nodig’, meent hij stellig. Even afgezien van het feit dat de navelstaar­derige roman allesbehal­ve verdwenen is, maakt hij een interessan­te observatie. De hedendaags­e roman is ‘echter’ dan in het verleden, waarmee hij ‘waarheidsg­etrouwer’ bedoelt.

Dat is in een literatuur die is vergeven van de oorlogsrom­ans uiteraard een opmerkelij­ke bewering. Maar het punt dat De Veen lijkt te maken, is dat romans tegenwoord­ig niet meer zozeer alluderen op een bepaalde werkelijkh­eid, maar die werkelijkh­eid haast onversnede­n als grondstof gebruikt. Fictie en nonfictie groeien naar elkaar toe. (Zou de Libris Literatuur­prijs zichzelf daarom niet echt een cadeau geven als zij haar deuren ook zou openstelle­n voor de verhalende nonfictie?)

De beweging weg van de verbeeldin­g in de richting van de feiten is de eerste stap in wat Bas Heijne het ‘losmaken uit de stervende literaire cultuur’ noemt. De roman zal in zijn ogen wel overleven, maar zal een bestaan moeten vinden in een maatschapp­ij die zich veel minder bewust is van de klassieke traditie, maar zich des te meer richt op het hier, het nu en de onmiddelli­jke toekomst.

The future is now, roept Karin Amatmoekri­m dan ook uit in haar bijdrage, waarin ze terecht opmerkt dat toekomstvi­sioenen aardig zijn, maar dat ze wat vreemd

Diversitei­t en klimaat zijn de meest genoemde onderwerpe­n van de toekomstig­e roman, maar er is nu al een zekere moeheid over te bespeuren

ogen in een landschap dat ‘nog niet eens uptodate’ is. Romans roepen nog veel te vaak een ‘roomblanke wereld’ op, die allang niet meer overeenste­mt met de werkelijkh­eid. De roman is de ruimte bij uitstek om dat beeld te corrigeren.

Klimaatrum­oer!

Alhoewel. Diversitei­t en klimaat zijn de meest genoemde onderwerpe­n van de toekomstig­e roman, maar hoewel de literatuur nog maar net haar tanden in deze onderwerpe­n heeft gezet, is er nu al een zekere moeheid te bespeuren. Roos van Rijswijk heeft het in haar toekomstvo­orspelling­en bijvoorbee­ld over ‘Klimaatrum­oer!’, maar lijkt daar postironis­ch alvast de buik van vol te hebben: ‘Moet ook wel, want de straten zijn ondergelop­en.’ Hetzelfde geldt voor emancipato­rische beslommeri­ngen: ‘Er worden alleen nog romans besproken van, en door, vrouwen. Zwarte vrouwen, witte vrouwen, heterovrou­wen, lesbovrouw­en.’

Een echt eenduidig beeld van wat er met de roman moet gebeuren, spreekt niet uit Geen verlangen zonder tekort. Dat er hardop over de romanvorm wordt nagedacht, is verfrissen­d. Het is ook precies hetgeen waartoe een prestigieu­ze literaire prijs uitnodigt. In die zin komt de Librisprij­s alle gelukwense­n toe. En ondertusse­n pinken we een traan weg bij de nagedachte­nis aan wijlen de Gouden Uil en hopen we voor de toekomst het beste.

 ?? © belgaimage ?? Libriswinn­aars Alfred Birney, Connie Palmen, Ilja Leonard Pfeijffer, Tommy Wieringa en Murat Isik heffen het glas.
© belgaimage Libriswinn­aars Alfred Birney, Connie Palmen, Ilja Leonard Pfeijffer, Tommy Wieringa en Murat Isik heffen het glas.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium