De Standaard

Ten huize van (2.0)

- MARC MERCY Eindredact­eur

Is onze wereld definitief om zeep? Voor wie het programma Ten huize van uit de jaren 60 en 70 nog kent allicht wel. Daarin ging een beschaafde presentato­r op bezoek bij nog beschaafde­re schrijvers, politici, acteurs, bisschoppe­n … Professor Joos Florquin voerde toen filosofisc­he gesprekken in imposante woningen met op de achtergron­d ware kunst en een stevige eikenhoute­n boekenkast. En wat doen de opvolgers van het NIR (Nationaal Instituut voor de RadioOmroe­p) anno 2018? Zij gaan op bezoek bij ... Profvoetba­llers. Geen das, geen boekenkast en aan de muur foto’s van henzelf.

Maar het is wel een hype. De Rode Duivels houden dezer dagen de achterdeur maar beter gesloten, want voor ze het besef fen zit Luk Alloo in hun witlede ren salon irritante vragen te stellen, flaneert Jani Kazaltzis gniffelend door hun dressing of ligt James Cooke in hun bed.

Zover dreven VTM en VRT het gelukkig niet. Ze stuurden respectiev­elijk Gilles De Bilde en Ruben Van Gucht op pad. ‘Een jaar lang in het spoor van Radja Nainggolan’, toeterde VTM. Als we goed geteld hebben, ging het om drie bezoekjes en was ‘journalist’ De Bilde zo blij dat hij binnen mocht bij de ‘Ninja’ dat hij voortduren­d aan diens lijf zat te prutsen. Het eni ge woord dat daarbij past: gênant.

Al stelde De Bilde wel de juiste vragen en was Nainggolan 40 minuten zijn eerlijke zelf, waarbij hij uitgebreid in de verf zette waarom roeiers, judoka’s en wielrenner­s voetbal liever een overbetaal­d spelletje dan een sport noemen: te laat komen, te weinig slapen, te weinig op de voeding letten en verkondige­n dat de voetbalsch­oenen niet aangaan voor 3.000 euro per maand. Enig probleem: dat verhaal en het antwoord op De Bildes vragen hadden sportliefh­ebbers al een paar keer in de krant gelezen.

Dan hadden Ruben Van Gucht en zijn reportage meer klasse. Dries Mertens: God in Napels was de enige juiste titel als je ziet hoe populair Dries Mertens aan de Tyrreense kust is en hoe spelers in het voetbalgek­ke Italië (moeten) leven. Onvoorstel­baar knap hoe nuchter de Leuvenaar daarmee omgaat. ‘Napels telt 1 miljoen inwoners, ik denk dat ik met allemaal op de foto heb gestaan en dat ze nu aan een tweede ronde begonnen zijn.’ Mertens is een verstandig­e jongen, die het niet verdient dat Van Gucht voortduren­d zijn zin nen aanvulde en afmaakte. Het enige woord dat daarbij past: ir ritant.

Ik vrees echter dat de fans van Ten huize van (1.0) eraan zullen moeten wennen dat veel journalist­en niet meer de behoefte voelen om op te gaan in het behang, maar zelf ook een rolletje willen spelen. Zij zullen ermee moeten leven dat je niet alleen iets leert over Dries Mertens, maar ook over Ruben Van Gucht. Dat hij twee jaar avondschoo­l Italiaans heeft gevolgd, bijvoorbee­ld, en hoe hij de allereerst­e pizza uit zijn leven bakt.

Dries Mertens verdient het niet dat Van Gucht zijn zinnen aanvult en afmaakt

‘Telefacts special’, VTM, gezien op dinsdag om 21.40 uur.

‘Dries Mertens: God in Napels’, Eén, gezien op donderdag om 21.15 uur.

 ?? © vtm ?? Gilles De Bilde thuis bij Radja Nainggolan: gênant.
© vtm Gilles De Bilde thuis bij Radja Nainggolan: gênant.
 ?? © vrt ?? Ruben Van Gucht bij Dries Mertens: irritant.
© vrt Ruben Van Gucht bij Dries Mertens: irritant.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium