De Standaard

Dunne friet moet Frankrijk op de knieën krijgen

De kwaliteits­hamburgerk­eten Ellis Gourmet Burger neemt zowel Gimv als Top Brands aan boord voor zijn expansie. Samen verwerven die de meerderhei­d.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De investerin­gsmaatscha­ppij Gimv en Top Brands verwerven een belang van 60 tot 70 procent in Ellis Gourmet Burger en worden de nieuwe meerderhei­dspartij. De transactie zou mogelijk vandaag al bekendgema­akt worden. Welk bedrag ze betalen, is onbekend. Top Brands, eigendom van de Antwerpena­ar Stef Meulemans, is de vennootsch­ap boven de Pizza Hutrestaur­ants in België en Frankrijk, en heeft ook de franchisin­g voor het Franse bakkerijco­ncept Paul. Enkele jaren geleden nam de groep ook Wasbar uit Gent over.

Daarmee bundelen een financiële speler en een horecaspec­ialist de krachten. ‘Dat maakt dat dit een sterke combinatie is’, zegt Frank Bayart, verantwoor­delijke fusies & acquisitie­s van ING België, die de hamburgerk­eten begeleidde in zijn zoektocht. Gimv en Meulemans kennen elkaar overigens al lang. Meulemans zat in het verleden in een adviesraad van de investerin­gsmaatscha­ppij.

Thierry Canetta, de ceo van Ellis Gourmet Burger, en zijn medevennoo­t Amaury Hendrickx hadden sinds 2013, toen enkele costichter­s uitstapten, elk 50 procent van de aandelen. ‘Ik blijf wel een belangrijk­e minderheid­saandeelho­uder, Amaury houdt een kleiner belang over’, zegt Canetta. Canetta richtte in 2010 Ellis Gourmet Burger op. De ambitie was van meetaf aan om de betere hamburger in de markt te zetten. Ondertusse­n telt de keten 25 vestiginge­n, verdeeld over België (15), Nederland (7) en Frankrijk (3).

Canetta is de zoon van een Fransman, maar hij is trots op de Belgische roots van Ellis Gourmet. ‘De meeste mensen denken dat we van Amerikaans­e origine zijn, maar we zijn wel degelijk 100 procent Belgisch.’ De naam Ellis verwijst trouwens naar Ellis Island, bij New York. ‘Gourmet’ is dan weer de boodschap dat het om het betere product gaat. Het is een stokpaardj­e van Canetta.

‘We zijn in 2010 begonnen met de idee om de beste hamburger te maken. Ik dacht dat ik daar in 2010 in geslaagd was, maar je kunt onze eerste hamburger niet meer vergelijke­n met die van vandaag. Je kunt altijd beter.’ Soms tot wanhoop van de leverancie­rs, geeft Canetta aan. ‘Aan het einde van een lang overleg over wat we gaan verbeteren, vraag ik dan: en wat is de volgende stap waar we voor gaan? Je ziet ze soms denken ‘Meent die dat?”

Niet doorbakken

Canetta hecht vooral veel belang aan de kwaliteit van het vlees. Dat komt onder meer van de WestVlaams­e kwaliteits­slager Hendrik Dierendonc­k. Die werkt bijvoorbee­ld met Belgische rood rund, ook bekend als WestVlaams rood, waarvan de typische kenmerken groeikrach­t en vleeskwali­teit zijn. ‘De frieten worden vers gemaakt en de mayonaise is van eigen makelij. We willen een restaurant­ervaring aanbieden’, zegt Canetta. En dat heeft natuurlijk een prijskaart­je. ‘Gemiddeld geeft de consument 16 à 17 euro uit per maaltijd bij ons’, zegt Canetta.

Ellis Gourmet werkt ook graag met sterrenche­fs, die dan nieuwe recepten mogen uitdenken. In België en Nederland is het markt

leider in het segment van de kwalitatie­ve hamburger. Een concept dat ondertusse­n navolging kreeg van spelers als de Burgerij, Manhattn’s en Paul’s Boutique. In België en ook in Nederland had de gourmetket­en het voordeel als eerste op de markt te komen, in Frankrijk zijn er al verschille­nde spelers in de markt.

De keten is er sinds 2016 actief en is zijn concept er nog aan het finetunen. ‘Fransen zijn trots op hun land. Misschien moeten we een lokaal Frans ras gebruiken voor onze vleeshambu­rgers’, zegt Canetta. Een ander punt is de dikte van de frieten. De Belgische dik ke frieten moeten mogelijk dunner. ‘De hamburger mag ook niet doorbakken zijn, integendee­l. In het begin was het een uitdaging om ze warm genoeg te krijgen.’ Ellis Gourmet gaat in zee met de Franse chef Guillaume Sanchez, die een french burger gaat maken.

Recente berichten dat Ellis Gourmet de Duitstalig­e markt zal betreden, nuanceert Canetta. ‘Focus is belangrijk. In onze bestaande landen, zeker in Frankrijk, is er nog veel te doen.’ En die focus slaat niet alleen op de uitbreidin­g, maar ook op het product. ‘Zolang ik ceo ben, komt er geen spaghetti op ons menu.’

‘Zolang ik er ben, komt er geen spaghetti op ons menu’

THIERRY CANETTA Co-stichter Ellis Gourmet Burgers

 ?? © Fred Debrock ?? Thierry Canetta: ‘Je kunt altijd blijven leren en verbeteren’
© Fred Debrock Thierry Canetta: ‘Je kunt altijd blijven leren en verbeteren’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium