De Standaard

Zwitsers dorpje Rheinau test basisinkom­en

-

De Zwitserse filmmaakst­er Rebecca Panian is erin geslaagd de gemeentera­ad van het dorpje Rheinau, vlak bij Zürich, te overtuigen om volgend jaar een experiment te starten met de uitbetalin­g van een basisinkom­en. Elke inwoner van het dorp die ouder is dan 25 jaar, heeft dan recht op een maandelijk­s bedrag van 2.500 Zwitserse frank, zowat 2.200 euro.

Eigenlijk gaat het om een aanvulling op het bestaande inkomen van de 1.300 dorpelinge­n. Hoe kleiner dat inkomen nu is, hoe hoger de uitkering. Wie al meer dan 2.500 Zwitserse frank verdient, krijgt niets.

Het staat nog niet helemaal vast of het experiment er ook echt komt. Panian moet de inwoners nog overtuigen om mee te doen en – vooral – er moet nog geld gevonden worden. In de lokale media luidt het dat de financieri­ng ‘nog niet rond is’. Om de test een jaar lang vol te houden, zou een budget van 3 tot 5 miljoen frank nodig zijn. De initiatief­neemster denkt aan crowdfundi­ng.

In 2016 bleek bij een nationaal referendum dat een ruime meerderhei­d van de Zwitsers (77procent) gekant is tegen de invoering van het basisinkom­en, precies omdat de financieri­ng niet gegarandee­rd was.

Het schilderac­htige Rheinau is volgens Rebecca Panian de perfecte locatie voor een nieuwe poging. Ze omschrijft het dorp als een ‘miniZwitse­rland’ en hoopt dat het basisinkom­en bij de inwoners tot meer vrije tijd, creativite­it, sociale cohesie en engagement zal leiden. ‘Misschien gebeurt er niets, misschien gebeuren er fantastisc­he dingen.’ (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium