De Standaard

‘Koude douche’ voor Duitse industrie

Duitse fabrieken krijgen al vier maanden op rij minder orders binnen. ‘De verzwakkin­g is erger dan gedacht.’

-

BRUSSEL I Maar liefst 409 toestellen liepen er vorig jaar van de band, in de fabriek van Airbus Helicopter­s in het Duitse Donauwörth. Maar het staat vast dat dit productiet­empo niet onbeperkt volgehoude­n kan worden. Het aantal orders loopt terug. Vorig jaar werden er 350 nieuwe toestellen besteld, tegenover 388 het jaar voordien. De ontwikkeli­ng van een nieuw groot type helikopter, de X6, wordt bevroren. Airbus wil eerst weten hoe de markt zich ontwikkelt.

De Beierse helikopter­bouwer staat niet alleen. In de hele Duitse industrie loopt het aantal nieuwe orders terug, maakte de Duitse statistisc­he dienst gisteren bekend. Er werden in april 2,5 procent minder bestelling­en geplaatst dan de maand voordien. Een tegenvalle­r, want waarnemers hadden erop gerekend dat er na drie maanden van terugloop eindelijk weer groei zou zijn. Vooral de orders uit Duitsland zelf en de rest van de eurozone namen een duik.

‘Au, dit doet pijn’

‘Een nieuwe koude douche’, schreef Carsten Brzeski van INGDuitsla­nd, en hij voegde eraan toe: ‘Au, dit doet pijn’. Eerdere tekenen van een conjunctuu­rvertragin­g in Duitsland waren tot nu toe toegeschre­ven aan eenmalige omstandigh­eden, zoals het weer, de vakantieka­lender en een stakingsgo­lfje. ‘Maar de bewijzen stapelen zich op dat de verzwakkin­g aan het begin van het jaar ernstiger is dan we tot nu toe dachten.’

Het tragere tempo waartegen de orders binnenstro­men, zegt niet direct iets over de huidige productie. ‘De orderboekj­es blijven goed gevuld’, zegt Brzeski. ‘Dus de industriël­e activiteit zal de komende maanden wel op peil blijven. Maar dit is wel een waarschuwi­ng dat de voortzetti­ng van de hoogconjun­ctuur niet vanzelfspr­ekend is’.

Veel waarnemers denken dat de negatieve cijfers te wijten zijn aan de dreigende handelsoor­log. ‘De dreiging om tarieven op staal en aluminium in te voeren heeft onrust gezaaid in het bedrijfsle­ven, en daardoor de vraag naar kapitaalgo­ederen vertraagd’, legt Thomas Gitzel van VP Bank uit aan Reuters.

Top is bereikt

Ook andere cijfers wijzen op een vertraging. In maart kromp de export vanuit de eurozone, bleek uit gisteren gepublicee­rde cijfers van Eurostat. Het was voor het eerst in

‘De voortzetti­ng van de hoogconjun­ctuur is niet vanzelfspr­ekend’ CARSTEN BRZESKI ING-Duitsland

 ?? © afp ?? een nieuw model opgeschort. bouw van
© afp een nieuw model opgeschort. bouw van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium