De Standaard

‘Conjunctuu­rpiek achter de rug’

-

De Belgische economie zal dit jaar met niet meer dan 1,6 procent groeien. Dat voorspelt het Planbureau. Tot nu toe ging het Planbureau uit van een economisch­e groei van 1,8 procent.

De voorspelli­ng van 1,6 procent komt overeen met de verwachtin­g die KBC vorige maand uitsprak. De Nationale Bank denkt dat er nog 1,7 procent groei inzit. Voor de hele eurozone verwacht het Planbureau een groei van 2,3 procent. ‘De conjunctuu­rpiek lijkt achter de rug, in de eurozone’, schrijft de instelling.

De Belgische consumente­n zouden dit jaar wel 1,8 procent extra te besteden hebben. Dat komt door de bijkomende verlaging van de personenbe­lasting en een sterkere groei van de brutolonen. Voor dit en volgend jaar verwacht het Planbureau een groei van de werkgelege­nheid met 106.000 jobs. (rmg) Dit jaar werden er 409 helikopter­s gebouwd bij Airbus in het ZuidDuitse Donauwörth. Maar de wordt vijf jaar dat dat gebeurde. De economisch­e groei in Duitsland lag in het eerste kwartaal maar half zo hoog als in de drie maanden die daaraan voorafging­en.

De tegenvalle­nde cijfers bevestigen de stelling dat de top van de hoogconjun­ctuur in de eurozone bereikt is. ‘De exportorde­rs dalen overal. Dat zie je in alle voorspelle­nde indicatore­n, zowel voor België als de buurlanden’, zei hoofdecono­om Jan Van Hove van KBC vorige maand nog. Hij haalde toen al de handelsspa­nningen aan als een van de oorzaken.

Als de voortekene­n inderdaad bevestigd worden, maakt dat de taak van de ECB er niet makkelijke­r op. De centrale bank bereidt zich voor op het afbouwen van het stimulerin­gsbeleid, dat volgens critici niet langer houdbaar is. Maar als de economie tekenen van vertraging begint te vertonen, wordt het moeilijk om die afbouw op een geloofwaar­dige manier te motiveren. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium