De Standaard

Waarom je beter WK organiseer­t dan wint

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Duitsland werd wereldkamp­ioen in 2014.

Wat levert een wereldtite­l in het voetbal op voor de economie, behalve een daverend volksfeest en een boost voor het zelfvertro­uwen?

BRUSSEL I Normaal gezien worden ze geacht hun uitspraken te baseren op harde cijfers en diepgaand onderzoek, maar als het over voetbal gaat, zijn ook economen als kinderen in een snoepwinke­l. Als je ze eenmaal loslaat, is er geen houden aan en slaan ze aan het voorspelle­n.

‘Soccernomi­cs’ heet de discipline, een mooie naam voor wetenschap met een knipoog, waarbij de intuïtie van de econoom/voetballie­fhebber rijkelijk aan bod komt. De voorbije weken kwamen onder meer UBS en Commerzban­k al met voorspelli­ngen van wie op 15 juli wereldkamp­ioen voetbal wordt in het Luzhnikist­adion in Moskou.

ING, een van de hoofdspons­ors van de Rode Duivels, laat zich ook verleiden tot een gokje, in een nieuw rapport. Op basis van de marktwaard­e van de spelers op transferma­rkt.de, berekende de INGcompute­r dat Frankrijk straks de goudkleuri­ge Fifawereld­beker de lucht mag in steken, na winst in de finale tegen Spanje. België, dat met De Bruyne (geschatte marktwaard­e: 150 miljoen euro) en Hazard (100 miljoen euro) ook enkele dure topspelers in de rangen heeft, zou in de kwartfinal­e sneuvelen tegen Duitsland.

Gelukkig heeft het voetbal lak aan cijfermati­ge wetmatighe­den, waardoor dat soort voorspelli­ngen met een flinke korrel zout genomen moet worden. Veel interessan­ter is wat de Nederlands­e bankreus denkt van de economisch­e impact van het WK in Rusland. Want zelfs al is het een spel, wee diegene die soccernomi­cs niet serieus neemt.

Piek van twee maanden

Eerdere studies tonen immers aan dat een goed WKresultaa­t tijdelijk een positieve impact kan hebben op de consumptie­uitgaven in een land. Zeker als datzelfde land wereldkamp­ioen wordt. Dan zijn de grootste winnaars van het wereldwijd­e voetbalfee­st vaak de supermarkt­en, waar allerlei WKprullari­a te koop aangeboden worden, de bierbrouwe­rs en de horeca. Mensen gaan steeds vaker in groep kijken naar de WKwedstrij­den, op café of op reuzensche­rmen. En ook thuis wordt er volop geconsumee­rd, waardoor ook de verkoop van pizza en hdtelevisi­es piekt.

Jammer genoeg gaat het slechts om een tijdelijke piek, van zo’n twee maanden, merkt ING op. Daarna valt de consumptie terug. Bovendien zijn er ook negatieve effecten. Zo staat niet elke horecauitb­ater op wedstrijdd­agen op de tafel te dansen. Met name restaurant­houders zien hun omzet tijdens het toernooi vaak dalen. En veel bedrijven noteren een tijdelijk productivi­teitsverli­es bij hun werknemers.

Dat productivi­teitsverli­es kan in Europa dit keer misschien wat minder zijn, want de wedstrijde­n in Rus

In Spanje en Frankrijk zakte de consumptie zelfs na het behalen van de wereldtite­l

Tijdens een WK noteren veel bedrijven een tijdelijk productivi­teitsverli­es bij hun personeel

land vallen grotendeel­s buiten de kantoorure­n. Maar dat verhindert de vele informele debriefing­s onder het personeel, de dag nadien, niet. Sommige studies toonden zelfs aan dat een goed WK vaak een negatieve impact heeft op het bbp van de meeste LatijnsAme­rikaanse landen, waar de lokale economie tijdens wedstrijdd­agen vaak helemaal stilvalt.

Alleen Italië kocht meer

‘Een WK winnen heeft dan ook nauwelijks effect op de economie’, zegt econoom Romain Meuwissen van ING België. Hij vergeleek de impact op het bbp van de laatste vier Europese landen die wereldkamp­ioen werden: Duitsland (2014), Spanje (2010), Italië (2006) en Frankrijk (1998). Alleen in Italië was er een duidelijk positief effect te merken. De consumptie door de tifosi steeg in de twee maanden na de eindoverwi­nning veel sneller dan in de rest van de eurozone.

In Spanje en Frankrijk daarentege­n, zakte de consumptie na de wereldtite­l. ‘Je kunt de consumptie van een land nooit loszien van de heersende economisch­e conjunctuu­r. Spanje werd in 2010 wereldkamp­ioen in volle financiële crisis’, probeert hij die terugval te verklaren. ‘Je kunt hoogstens zeggen dat een WK organisere­n economisch meer opbrengt dan een WK winnen’, besluit de INGeconoom. ‘Zeker als je van de kans gebruikmaa­kt om je infrastruc­tuur te verbeteren, zoals Rusland nu doet. Er is onder meer een nieuwe metrostati­on gebouwd en de luchthaven in Moskou is vernieuwd.’ INDEXEN LANGETERMI­JNRENTES NOTERINGEN

 ?? © belga ?? Het effect op de economie was nauwelijks merkbaar.
© belga Het effect op de economie was nauwelijks merkbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium