De Standaard

Westrand schrapt taalslogan in filmpje

Het promotiefi­lmpje voor het nieuwe seizoen van Westrand doet stof opwaaien. Dat de grote gevelsloga­n ‘Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn’ uit de video lijkt gemonteerd, stuit de schepen van Cultuur tegen de borst.

- VAN ONZE MEDEWERKER JOOST VAN LIEFFERING­E

DILBEEK I Cultureel Centrum Westrand lanceerde deze week een filmpje ter promotie van het komende cultuursei­zoen. In de video krijgt het opvallende gebouw, een ontwerp van de bekende ingenieura­rchitect Alfons Hoppenbrou­wers, een zeer centrale rol. Onder andere een deel van het programma staat geprojecte­erd op de buitengeve­l.

Een gevel waarmee Dilbeek nationale bekendheid verwierf door de bekende slogan die in grote letters bovenaan prijkt: ‘Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn’. Dat van die slogan in de video helemaal niets te zien is, stuit schepen

van Cultuur Diane Van Hove (NVA) ferm tegen de borst.

‘Ik vind het bijzonder jammer dat onze vzw Cultuur en Samenleven wel altijd blij is met de centen die ze krijgt van de Vlaamse overheid en van de gemeente, maar het zo moeilijk vindt om die Vlaamse identiteit en cultuur uit te stralen en te promoten’, reageert ze scherp.

Statuten

‘Het is niet de eerste keer dat ik Westrand betrap op dergelijke fouten, die bijzonder gevoelig liggen in onze gemeente en bij uitbreidin­g de regio.’

Van Hove, die in de jaren zeventig mee aan de basis lag van de lancering van de slogan, wijst naar de statuten van Westrand. ‘Als doel moet, naast andere doelstelli­ngen, de Nederlands­e taal en cultuur worden bevorderd en gestimulee­rd en moet er worden bijgedrage­n aan het Nederlands­talige karakter van onze lokale gemeenscha­p, gemeente en regio’, stelt ze duidelijk. ‘Daarom werd ook jaren geleden de slogan op de theatertor­en van Westrand geplaatst.’

De schepen laat weten dat ze het probleem sowieso zal aankaarten op de volgende raad van bestuur van Westrand. ‘Ik wil nog eens benadrukke­n dat de slogan helemaal niet agressief bedoeld is’, zegt ze. ‘Het is een warm welkom aan iedereen in onze gemeente, met de achterligg­ende boodschap dat de voertaal hier Nederlands is.’

‘Als schepen van Arbeid en Tewerkstel­ling stel ik bovendien al te vaak vast dat kennis van het Nederlands onontbeerl­ijk is. Laat de slogan daarom ook een aanmoedigi­ng zijn voor iedereen om onze taal te leren’, zegt Van Hove nog.

Bij Westrand zelf werd gisteren liever geen commentaar gegeven. Al klonk het wel dat het helemaal niet de bedoeling was stof te doen opwaaien.

De ticketverk­oop voor het nieuwe seizoen begint morgen, zaterdag 9 juni. Online kan je tickets bestellen vanaf 9 uur. Aan de balie van Westrand kan je tussen 9 en 15 uur ook tickets bestellen.

‘Het is niet de eerste keer dat ik Westrand betrap op dergelijke fouten’ DIANE VAN HOVE Schepen van Cultuur

 ?? © jvi ?? Een piano (linksboven) vervangt de slogan 'Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn.’
© jvi Een piano (linksboven) vervangt de slogan 'Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium