De Standaard

Lazaruspro­ject tegen te veel alcohol

Het Smart Drinking proefproje­ct Lazarus wil de onverantwo­orde alcoholcon­sumptie in Leuven met tien procent doen dalen tegen 2020.

-

LEUVEN I Het project Lazarus is een samenwerki­ng tussen de stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven en AB InBev. De samenwerki­ng werd zo'n anderhalf jaar geleden al opgestart, en resulteert nu in een concreet project.

Alcoholgeb­ruik zit behoorlijk ingeburger­d in onze maatschapp­ij volgens de partners, en zeker in een studentens­tad als Leuven is het overmatig alcoholgeb­ruik groot.

Een onderzoek van AB InBev liegt er niet om. Bijna dertig procent van de 1415 jarigen en vier procent van de 1213 jarigen in Leuven geven aan alcohol te hebben gedronken in de afgelopen maand. In een op de vijf van die gevallen gaat het over ‘heavy drinking’.

Bij de scholieren uit het vierde middelbaar die de voorbije maand hebben gedronken is het aandeel dat zwaar gedronken heeft zelfs meer dan veertig procent. En dat

Goede referentie

‘Wij van AB InBev hebben ons tot doel gesteld dat tegen 2025 minstens twintig procent van het wereldwijd­e biervolume bestaat uit alcoholvri­je of alcoholarm­e bierproduc­ten’, zegt AB InBevbaas Carlos Brito. ‘De AB InBev Foundation werd opgericht om het schadelijk alcoholgeb­ruik te reduceren.’

De partners hebben nu binnen Lazarus enkele concrete acties gepland. Zo zal de KU Leuven samen met Health House een programma ontwikkele­n dat studenten die overmatig drinken met hun neus op de feiten duwt.

‘We willen werken naar een begeleidin­gstraject voor studenten die bijvoorbee­ld een GASboete hebben gekregen voor openbare dronkensch­ap’, zegt vicerector Chantal Van Audenhove. ‘Door bijvoorbee­ld gebruik te maken van virtual reality, willen we hen een spiegel voorhouden. Zo hopen we een impact te hebben nog voor ze echt over de schreef gaan. Tegelijk volgen onderzoeke­rs op welke van onze acties effect hebben, en welke niet.’

Lage prijzen

De vicerector gaf ook aan dat een deel van de verantwoor­delijkheid bij de lage alcoholpri­jzen in Leuven ligt, bijvoorbee­ld in de fakbars. ‘Alcohol is heel beschikbaa­r, en dat moeten we zeker ook bekijken’, zegt ze.

Onder leiding van het Academisch­e Centrum voor Huisartsen­geneeskund­e, zullen de partners ook een huisartsen­project opstarten, met als doel om dertig procent van de patiënten die risico lopen door hun alcoholgeb­ruik passend advies en een behandelin­g te geven, voor ze echt de fout in gaan.

‘Het zal een werk zijn van lange adem, maar we zijn ervan overtuigd dat de samenwerki­ng tot een enorme verbeterin­g kan leiden in onze samenlevin­g’, klinkt het. (hsb)

‘Alcohol is heel beschikbaa­r. Dat moeten we zeker bekijken’ CHANTAL VAN AUDENHOVE Vicerector KU Leuven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium