De Standaard

Vrouwen dragen de rock De gitaar is gered met Courtney Barnett

- TOM ZONDERMAN

‘The future is female’ toeterde het festival Sonic City toen het Courtney Barnett als curator aanstelde. Niet gelogen, want met hondseerli­jke teksten en een girlnextdo­orhouding doet een nieuwe generatie vrouwen de indierock weer fris en authentiek klinken.

‘Ik zou willen dat mensen gewoon luisteren en niet zo geobsedeer­d zijn door het feit dat ik een meisje ben, of dat ik gay ben’, zegt nieuwbakke­n indierocks­ter Lindsey Jordan, wier debuut met Snail Mail vandaag verschijnt. ‘Een meisje zijn is geen genre.’

Zo, worden we nog even met onze neus op de seksistisc­he feiten gedrukt. Maar je kan er niet omheen dat er een nieuwe lichting sterke vrouwen de ingedommel­de indierock, of zeg maar rock, opnieuw doet blinken. Ja, Parquet Courts en Car Seat Headrest trekken goed aan de kar, Kurt Vile verheft slacken opnieuw tot kunst en met releases van The National, LCD Soundsyste­m en Arcade Fire boerde 2017 niet slecht. Maar onder meer de hiphophaus­se zadelde de mannelijke, blanke indieband toch vooral met een knoert van identiteit­scrisis op.

Vijfentwin­tig jaar na Liz Phairs stamp in het klokkenspe­l genaamd Exile in Guyville lijken vrouwelijk­e artiesten gitaren uit het slop halen. Cat Power, Sharon Van Etten en Angel Olsen slaan al een tijd met veel bravoure een wig. In hun zog welt een golf op waarin namen als Lucy Dacus, Soccer Mommy, Mitski en Waxahatche­e opvallen. Vooralsnog vooral blanke Amerikaans­e vrouwen. Laetitia Tamko alias Vagabon, die opgroeide in Kameroen maar in New York tot volle wasdom kwam, is een fijne uitzonderi­ng.

De slimste rockgirl

Meest in het oog springt voorlopig de Australisc­he Courtney Barnett, die met haar tweede album bevestigt als grote hoop van de (vrouwen)rock. In november mag de Australisc­he gitariste het Kortrijkse festival Sonic City cu reren. ‘De voorbije tien edities waren negen op de tien namen op de affiche mannen’, zegt Elisah Vandaele van organisato­r Wilde Westen. ‘En met Savages hadden we nog maar één keer een vrouwelijk­e curator. Na Thurston Moore vorig jaar wilden we nu iemand jong en fris. We dachten meteen aan Barnett.’

De Australisc­he diende prompt een verlanglij­stje in met een resem vrouwelijk­e artiesten, onder wie haar wederhelft Jen Cloher, Eleanor Friedberge­r en jong geweld als Mint Field. ‘Ze kreeg carte blanche en selecteerd­e zonder dat ze het zelf besefte voornameli­jk vrouwen’, zegt Vandaele. ‘Nu, we gaan niet discrimine­ren, er zullen ook mannen op het programma staan. In de eerste plaats willen we een kwaliteits­vol festival zijn vol ontdekking­en.’

Barnett geeft ook Snail Mail een plek op de affiche. De band

rond Lindsey Jordan welde op uit de bloeiende indiescene van Baltimore. Gitaar speelt ze van haar vijfde, optreden deed ze in de plaatselij­ke kerk, toonladder­s kreeg ze onder de knie in een jazzband. Avril Lavigne was haar eerste rolmodel, later werd dat actrice Kristen Stewart. Als muzikale helden noemt ze Mark Kozelek (Sun Kil Moon), ze had een coverband genaamd Lizard Phair, en het album Marquee moon van Television is een ijkpunt. Jordan kent haar klassieker­s.

Muzieksite Pitchfork noemt Jordan intussen ‘the wisest teenage indie rocker’. Op haar vijftiende releaste ze de ep Bad ha

bit, stukgeslag­en slaapkamer­romantiek gewikkeld in lofigitare­n. Vandaag is Jordan negentien en een oude ziel die haar talent prachtig laat ontluiken op Snail Mails debuut Lush, een instant indierockc­lassic.

Wat Snail Mail en co. bindt, is rock’nroll zonder vangnet. Hun songs weifelen tussen comingofag­e, alledaags verlangen en teleurstel­ling, de liefde, vervreemdi­ng en vrouw zijn in een wereld gedomineer­d door mannen. Onomwonden uiten ze hun gevoelens, met een nuchtere, vaak laconieke of ronduit sarcastisc­he blik. Hun rauwe woorden zijn vooral een antiserum tegen een geInstagra­mde wereld, tegen zeurende popsterren met een te gespekte bankrekeni­ng of nihilistis­che rappers met een Xanaxversl­aving.

Kwikzilver

‘Don’t you like me for me?’, kijkt Jordan ons hondseerli­jk aan in de sublieme slowcore van

‘Pristine’. ‘Don’t you like me for me? I won’t love anyone else/ I’ll never love anyone else.’ Barnett

doet het net zo eerlijk. Tell me

how you really feel is niet voor niets de titel van haar nieuwe al bum. Voor wie wil: op haar site kan je op die vraag antwoorden.

Voeg daar ongelikte gitaarried­els, kwikzilver­en melodieën en een girlnextdo­orhouding bij en je hebt iets wat opnieuw fris en authentiek klinkt. ‘Wij vinden het wiel niet opnieuw uit’, beseft ook Jordan. ‘Ik maak gewoon de muziek die ik wil maken, zonder te azen op werelddomi­nantie.’

In de versnipper­de internetwe­reld is rock’nroll die dominantie allang kwijt. Maar voor een genre waarvan wordt beweerd dat het nog meer rimpels vertoont dan Keith Richards, blijkt het springleve­nd. Straks gaan we nog een gitaar kopen.

‘Wij vinden het wiel niet opnieuw uit. Ik maak gewoon de muziek die ik wil maken, zonder te azen op werelddomi­nantie

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Pooneh Ghana ?? De Australisc­he Courtney Barnett draagt de broek.
© Pooneh Ghana De Australisc­he Courtney Barnett draagt de broek.
 ?? © rr ?? Lindsey Jordan van Snail Mail: de slimste rockgirl.
© rr Lindsey Jordan van Snail Mail: de slimste rockgirl.
 ?? © rr ?? Soccer Mommy: in het oog te houden.
© rr Soccer Mommy: in het oog te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium