De Standaard

Als Michel de levieten leest, glundert Francken

Charles Michel las zijn staatssecr­etaris de levieten. Maar Theo Francken glunderde als geen ander. Bij de publieke opinie heeft hij goed gescoord.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I De episode hoort thuis in het handboek voor politieke tactiek. Staatssecr­etaris voor Asiel Theo Francken (NVA) plaatste premier Charles Michel (MR) en de coalitiepa­rtners voor voldongen feiten. Zij wasten hem in de Kamer de oren. Maar de forse uitspraken van de staatssecr­etaris over het Europese asielbelei­d misten hun effect niet. Bovendien deed hij een inhoudelij­ke voorafname van de verstrengi­ng die er gegarandee­rd aankomt.

Francken kreeg het verwijt dat hij een loopje nam met de ministerië­le deontologi­e. Tijdens internatio­nale bijeenkoms­ten spreekt een excellenti­e in naam van de regering, niet in naam van zichzelf of zijn partij. Ook de suggestie om een artikel uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te omzeilen, oogstte veel kritiek.

Michel moest toegeven dat de Belgische ambassadeu­r bij de Europese vertegenwo­ordiging gisterenmo­rgen de puntjes op de i had gezet. Door de gespierde tussenkoms­ten van Francken in Luxemburg was er onduidelij­kheid gerezen over het Belgische standpunt over de asielhervo­rming in Europa. Zo’n diplomatie­ke bijsturing blijft hoogst ongewoon.

Maar de eerste minister zalfde ook. De beschermin­g van de buitengren­zen moet worden opgekrikt, ook de Dublinrege­ls smeken om een aanpassing. En de premier zette voor het eerst de deur open naar een samenwerki­ng met ‘derde landen’ om het vluchtelin­genproblee­m op te lossen. Daarbij verwees hij naar de gelijkaard­ige Turkijedea­l, die drie jaar geleden werd afgesloten. Michel waarschuwd­e dat het om een juridisch gecomplice­erd verhaal gaat.

Tunesië

Michel maakte dat derde land niet concreet. Dat kon worden geinterpre­teerd als een tegemoetko­ming aan Francken. Die vindt dat Europa met Tunesië een deal moet sluiten: in ruil voor geld neemt het land verplicht vluchtelin­gen terug die geen asiel krijgen in Europa. Volgens de staatssecr­etaris zal dat samen met de toepassing van pushbacks een groot afschrikki­ngseffect hebben.

Navraag leerde dat de premier eerder aan het Franse voorstel dacht. Vorig jaar lanceerde president Emmanuel Macron het idee om ‘veilige informatie­centra’ in Afrika op te richten, bijvoorbee­ld in Niger of in Tsjaad. De Europese Unie zou daarbij sommige lidstaten een mandaat geven om daar kantoren op te richten waar politieke vluchtelin­gen asiel kunnen aanvragen. Wanneer hun dossier wordt aanvaard, worden ze vervolgens veilig ingevlogen.

Oncollegia­al

Maandag trekt Michel naar Parijs (premier Edouard Philippe) en woensdag naar Berlijn (kanselier Angela Merkel) om het asielthema te bespreken. Zo wil de eerste minister de regie terug in handen krijgen. Naar verluidt was hij razend op Francken omdat die de autoriteit van de premier tot de grond had afgebrand. Voor een eerste minister die op Europees vlak mee de lijnen wil uitzetten, blijft dat erg vervelend.

Ook de coalitiepa­rtners ergerden zich aan de forcing. Algemeen leeft de overtuigin­g dat Francken met de steun van de partij deze sortie goed had voorbereid. Het thema ligt electoraal gevoelig. De doortasten­de communicat­ie van Franken steekt schril af met de schoorvoet­ende Europese besluitvor­ming. De staatssecr­etaris beseft goed dat de Europese wind steeds meer van rechts komt.

Voor uw beurt praten kan oncollegia­al overkomen. Maar de publieke opinie onthoudt vooral dat Francken ogenschijn­lijk de lijnen uitzet. Michel zal het tegendeel beweren en zeggen dat hij de deals sluit. Maar het is onzeker dat de Vlaamse kiezer dat gelooft.

Naar verluidt was Michel razend op Francken omdat die zijn autoriteit tot de grond had afgebrand

 ??  ??
 ?? © belga ?? Premier Charles Michel wijst Theo Francken een zoveelste keer terecht, maar zijn forse uitspraken misten hun effect niet.
© belga Premier Charles Michel wijst Theo Francken een zoveelste keer terecht, maar zijn forse uitspraken misten hun effect niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium