De Standaard

Ducarme zet FAVV voor schut

Vertrouwt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) ‘zijn’ Voedselage­ntschap (FAVV) nog? ‘Wij hebben geen fout gemaakt’, zegt het FAVV.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I ‘Ik vind het schandalig hoe de communicat­ie verloopt. Wat is de waarde van een groen licht van het FAVV?’ vroeg Leen Dierick (CD&V) zich gisteren in de Kamer openlijk af.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) had namelijk woensdagav­ond besloten om de traiteur Esthio uit Harelbeke tóch geen schoolmaal­tijden te laten leveren, tegen de beslissing van het FAVV in. 10.000 maaltijden moesten de vuilnisbak in. ‘Als politiek verantwoor­delijke lijkt het me noodzakeli­jk een beslissing te nemen op basis van alle tests’, zei de minister.

Na onderzoek van het FAVV bleef sla het ‘laatste verdachte voedingsmi­ddel’ dat de salmonella­vergiftigi­ng van bijna vijfhonder­d kinderen in Oost en WestVlaand­eren kon verklaren. Maar het FAVV beschikte niet langer over resten sla om te analyseren, noch bij de traiteur, noch in de scholen. Om zeker te zijn, besloot het extra stalen te nemen bij leverancie­rs van Esthio, waaronder de producent van de sla. Op die stalen wachtte Ducarme lie ver, terwijl het FAVV dat onnodig vond.

Het antwoord kwam gisteren tijdens het vragenuurt­je in de Kamer, de stalen waren negatief. Minister Ducarme besliste ter plaatse dat het bedrijf opnieuw maaltijden mag leveren. De primeur was zo voor de parlements­leden, het bedrijf zelf vernam het via de pers. Zaakvoerde­r Brecht Vervaeck

Onbetrouwb­aar

Vindt het Voedselage­ntschap zelf dat het een fout heeft gemaakt? ‘Nee’, zegt woordvoerd­er Dorine Van Geert. ‘Alle monsters waren conform. Esthio zou de eerste vijftien dagen ook geen rauwe levensmidd­elen serveren.’

Het FAVV wijst erop dat het de beslissing nam samen met het federale onderzoeks­centrum Sciensano en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat bevestigt AZGwoordvo­erder Joris Moonens: ‘De voedselvei­ligheid was ook voor ons voldoende gegarandee­rd.’ Ducarme vond weliswaar dat het FAVV zijn ‘technische rol’ perfect had gespeeld, maar weigerde die stelling verder te verklaren.

Na maanden van hoogspanni­ng – Ducarme uitte na het vleesschan­daal rond Veviba scherpe kritiek op het agentschap en beval twee audits – lijkt het FAVV alweer lijnrecht tegenover de minister te staan. Die kreeg vanwege zijn demarche de wind van voren in het parlement. ‘Ik vraag u met aandrang op één lijn te komen met uw agentschap’, zei Annick Lambrecht (SP.A). Sabien LahayeBatt­heu (Open VLD) vond de opgelopen schade ‘enorm’. ‘Liberalen staan voor een betrouwbar­e overheid tegenover burgers en bedrijven. Het onderzoek wees uit dat het bedrijf betrouwbaa­r was, dan moet u dat ook zijn.’

‘Wat is de waarde van een groen licht van het Voedselage­ntschap?’ LEEN DIERICK Kamerlid CD&V

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium