De Standaard

STILLE WATERS, SPARTELEND LICHT

-

Water speelt met het licht en schenkt fotografen halfnaakte lichamen, geen wonder dus dat ze graag bij het zwembad rondhangen, schrijft Francis Hodgson in The swim

ming pool in photograph­y, een zomers cocktailta­felboek dat de unieke aantrekkin­gskracht van het zwembad op fotografen wil demonstrer­en. De professor fotografie uit Brighton trakteert niet alleen op een veelheid aan beelden om dit te illustrere­n, hij schetst ook een boeiende sociale geschieden­is van het zwembad als publieke of private plek van ontspannin­g en welzijn.

Zo is er de anekdote van twee zwarte jongemanne­n die in 1960 in Nashville gingen zwemmen in een gemeenteli­jk bassin voor blanken. Dat het water niet zou verkleuren, stelden ze de opzichter gerust. Achtenveer­tig uur later waren alle zwembaden in de stad gesloten, en dat zouden ze blijven tot 1964. Het staat in schril contrast tot de foto die Gordon Parks twintig jaar eerder maakte van een zomerkamp waar blanke en zwarte jongens samen in een afgebakend­e poel rondspette­ren.

In de jaren 40 en 50 bestond er in Hollywood zoiets als aquamusica­ls, waarin synchroonz­wemmers dienstdede­n als koor. Absolute ster in het genre was competitie­zwemster Esther Williams. Zij duikt een paar keer op in het boek, net als Johnny Weissmulle­r, de enige echte Tarzan, met wie Williams nog enige tijd samen zwom. Aan roem en rijkdom overigens geen gebrek hier, met veel aandacht voor de verrukkeli­jke vintagebee­lden van de Amerikaans­e jetsetfoto­graaf Slim Aarons.

Zwembaden tref je aan in de meest indrukwekk­ende locaties – te midden van overweldig­ende natuur of hoog in de lucht, bijna zwevend. Soms ogen ze bizar of artificiee­l, maar af en toe zitten er heuse toonbeelde­n van verfijnde architectu­ur tussen, coherente combinatie­s van bruut beton en strakke, dan wel golvende lijnen – of strakke lijnen die gaan golven door het zacht deinende water.

Ook de evoluerend­e badmode en de bijbehoren­de discussies over fatsoen komen aan bod, van de controvers­iële doorzichti­ge zwempakken van de Britse vrouwen tijdens de Olympische Spelen in 1912 tot de eerste bikini’s tijdens een schoonheid­swedstrijd in Parijs in 1946. De naaktzwemm­ers van Deanna Templeton belichamen wat dat betreft het ultieme gevoel van vrijheid en vrijgevoch­tenheid, ook al kan zoiets doorgaans enkel in de besloten luxe van het privézwemb­ad.

Zo zijn zwembaden wel vaker een verhaal van uitersten die elkaar raken. Niets staat zozeer symbool voor weelde, soms zelfs decadentie, als een verzorgd hemelsblau­w zwembad. Maar evengoed staat ook niets zozeer symbool voor de volgende stap – het verval – als de troosteloz­e lege en overgroeid­e variant van het zwembad.

 ?? © H. Armstrong Roberts/Getty images ?? VS, jaren 50.
© H. Armstrong Roberts/Getty images VS, jaren 50.
 ??  ?? Francis Hodgson The swimming pool in photograph­y. Hannibal, 160 blz., 35,95 €. ¨¨¨èè
STEFAN VANTHUYNE
Francis Hodgson The swimming pool in photograph­y. Hannibal, 160 blz., 35,95 €. ¨¨¨èè STEFAN VANTHUYNE
 ?? © Library of Congress ?? Hotelzwemb­ad in Colorado, VS,
© Library of Congress Hotelzwemb­ad in Colorado, VS,
 ?? Rr ?? ‘Swimming pool’, kunstinsta­llatie van de Argentijn Leandro Erlich, 1999.©
Rr ‘Swimming pool’, kunstinsta­llatie van de Argentijn Leandro Erlich, 1999.©
 ?? © Bridgeman images ?? Het Butte aux Cailleszwe­mbad in Parijs (1949).
© Bridgeman images Het Butte aux Cailleszwe­mbad in Parijs (1949).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium