De Standaard

Opgelet: gevaar voor oververhit­ting

- RUBEN MOOIJMAN

Wie een bedrijf bezit en dat te gelde wil maken, dient nu actie te ondernemen. Overnemers staan in de rij, bieden tegen elkaar op en jagen zo de prijs omhoog. Elk bedrijf dat vorig jaar te koop stond, kon gemiddeld vijf geinteress­eerde bieders tegemoet zien. Niet zelden werd tussen de bieders een veiling georganise­erd om zo het hoogste bod te bepalen.

Beter dan nu kan het moeilijk worden, stellen de auteurs van de jaarlijkse M&A Monitor. Daarin wordt vastgestel­d dat de overnamepr­ijzen voor Belgische bedrijven nooit hoger waren. ‘De Belgische fusie en overnamema­rkt lijkt stilaan haar plafond te bereiken’, concludere­n Mathieu Luypaert en Gianni Spolverato van het Centre for Mergers, Acquisitio­ns & Buyouts aan de Vlerick Business School. Ook Bank J. Van Breda, investerin­gsmaatscha­ppij Gimv, advocatenk­antoor NautaDutil­h en bedrijfsad­viseur BDO werkten mee aan het onderzoek.

Conclusie één: de prijzen kunnen niet veel hoger meer. Voor het vijfde achtereenv­olgende jaar wordt er meer betaald bij overnames. In 2013 bedroeg de overnamepr­ijs gemiddeld 5 keer de operatione­le kasstroom (ebitda), vorig jaar was dat gestegen tot 6,7. Dat betekent dat de overnemers een rendement van 15 procent op hun investerin­g verwachten. Voor bedrijven die meer dan 100 miljoen euro waard zijn, is de prijs zelfs gestegen tot gemiddeld 8,8 keer de ebitda. Het impliciete rendement is dan 11 procent. ‘Als de prijzen nog verder stijgen, komen we in een situatie waar het rendement van de investerin­g niet meer in verhouding staat tot het genomen risico’, waarschuwt Mathieu Luypaert.

Conclusie twee: hoe meer groei en hoe minder risico, hoe hoger de prijs. Detailhand­el, transport, logistiek en bouw zijn relatief goedkoop. De groei is gering en deze sectoren zijn nogal conjunctuu­rgevoelig, wat het risico doet toenemen. Er worden hogere prijzen betaald voor bedrijven in de technologi­sche sector, de gezondheid­szorg, de farma en het vastgoed. Die laatste sector is geliefd omdat het risico zeer laag is.

Conclusie drie: schulden worden steeds belangrijk­er. Banken zijn gul met kredieten om overnames te financiere­n, stelt Luypaert vast. ‘Ze hebben behoorlijk wat vertrouwen in de winstgeven­dheid van de overnamede­als.’ Door de stijging van de schuldfina­nciering neemt het deel dat via aandelenka­pitaal wordt gefinancie­rd sterk af: van 33 procent in 2016 naar 21 procent in 2017.

Luypaert sluit niet uit dat de markt op het punt staat te oververhit­ten. Maar de meeste waarnemers verwachten ook voor dit jaar een verdere stijging van de prijzen, blijkt uit de studie. Als dat maar goed gaat.

Voor het vijfde jaar op rij wordt er meer betaald bij overnames

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium