De Standaard

Mythe doorgeprik­t

- BRUNO VANSPAUWEN

Toch vallen bij het rapport nog kanttekeni­ngen te maken. Zo is het mogelijk dat sommige soorten werknemers niet in de statistiek­en zijn opgenomen, zoals mensen die een uberachtig­e job uitoefenen naast een traditione­le job. Dat zegt ook Jan Denys, die ervoor pleit de statistisc­he tools aan de nieuwe realiteit aan te passen, al zou dat weinig verschil maken, denkt hij.

Ook wordt geopperd dat de mogelijke verschuivi­ng richting uberachtig­e jobs verdampte door de aantrekken­de economie in de VS die mensen intussen opnieuw aan ‘normale’ jobs heeft geholpen.

Verkeerde goeroes

Maar waarom beweren techgoeroe­s en doemdenker­s dan bijna dagelijks dat Uber & co. onze arbeidsmar­kt ontwrichte­n? ‘Tja, het is nieuw en is hip’, verklaart Denys de aantrekkin­gskracht van die verhalen. ‘Als je op een podium zegt dat er maar weinig verandert, zullen ze je niet snel meer vragen voor een lezing.’

Het traditione­le arbeidscon­tract is nog steeds het gepreferee­rde model voor zowel werknemer als werkgever, zegt Denys. En als we de situatie wereldwijd bekijken, dan wint het contract zelfs aan popularite­it.

Maar daar is niet iedereen het mee eens. Zoals Jeremias Prassl, professor rechten aan de universite­it van Oxford en auteur van het boek Mensen als een service: beloften en gevaren van werk in de gigeconomi­e.

‘Het klopt dat de gigeconomi­e maar een klein deeltje is van de hele economie’, zegt hij. ‘Maar de onderligge­nde principes vind je ook terug in jobs die we al meer dan dertig jaar kennen.’ Als voorbeeld vermeldt hij flexibele jobs met nulurencon­tracten, waarbij werknemers worden opgeroepen en weggestuur­d in functie van de werklast. ‘Die jobs hebben weliswaar geen bijbehoren­de app, maar de principes zijn net dezelfde’, zegt hij. ‘Of het nu een algoritme is dat mensen aanstuurt, of een baas die over hun schouder meekijkt: dat maakt toch geen verschil?’

De professor vreest dat we ons blindstare­n op gigjobs wanneer er een hip sausje overheen wordt gegoten. Terwijl soortgelij­ke jobs zonder apps grotendeel­s onzichtbaa­r blijven. ‘En het is zeker zo dat er in de Oesolanden een trend bestaat richting meer infor mele arbeidsreg­elingen’, zegt hij. Een trend die al dertig jaar lang aan de gang is, maar die sinds de financiële crisis een boost zou hebben gekregen.

Ook zijn confrater Abi Adams, professor economie aan Oxford University, stelde eerder al dat arbeidsmar­ktstatisti­eken ‘nietstanda­ardwerk’ systematis­ch onderschat­ten.

Innovatiep­aradox

Overheden moeten technologi­e omarmen die een flexibele arbeidsmar­kt mogelijk maakt, vindt Jeremias Prassl. Maar ze moeten daarbij opletten niet te vervallen in wat hij ‘technologi­sch exceptiona­lisme’ noemt: dat er wel beschermen­de maatregele­n worden genomen voor mensen die voor hippe bedrijven als Uber en Deliveroo in de weer zijn, terwijl de vele ‘onzichtbar­e’ gigwerknem­ers zonder internetpl­atform vergeten worden.

‘Dat is de innovatiep­aradox’, zegt hij. ‘Het gevaar bestaat dat we gaan denken dat bedrijven die technologi­e gebruiken een nieuw zakenmodel hebben gevonden. Terwijl het in werkelijkh­eid technologi­e is die bestaande zakenmodel­len beter maakt.’

Maar flexibilit­eit hoeft niet noodzakeli­jk slecht te zijn, merkt Prassl op. ‘Sommige werknemers vinden dat net leuk. Maar voor anderen kan het op uitbuiting gaan lijken, wanneer die flexibilit­eit eenrichtin­gsverkeer wordt.’

BRUSSEL I ‘De problemen waren al een tijd aan de gang’, zegt oprichter en eigenaar John Monard. ‘Ik ben er niet in geslaagd alles nog recht te trekken. De rechtbank heeft nu een bewindvoer­der aangesteld. De kans is klein dat het bedrijf nog gered kan worden.’

Het personeel is intussen ingelicht. Bij de zonen van John Monard, die meewerkten in het bedrijf en het ooit zouden overnemen, is de stemming eveneens bedrukt. Een triest einde voor wat ooit de grootste wijninvoer­der van het land was.

Voor de Wijnmakela­arsunie is dit faillissem­ent geen primeur. In 1965 werd de invoerzaak in Diepenbeek opgericht door John Monard. Ze groeide snel uit tot een prestigieu­s bedrijf dat de beste en duurste wijnen uit Bordeaux en Bourgogne invoerde. In de jaren 70 moest de zaak echter de boeken neerleggen. Maar Monard zorgde voor een doorstart en bleef de handel uitbreiden, onder meer met indrukwekk­ende, geklimatis­eerde ondergrond­se wijnkelder­s.

Enkele jaren geleden stapelden de donderwolk­en zich opnieuw op boven het bedrijf, nog altijd geleid door de inmiddels 71jarige patriarch. Hij heeft de veranderin­gen op de wijnmarkt niet zien aankomen of heeft er te laat op gereageerd: de opkomst van nieuwe wijnlanden, de doorbraak van de natuurlijk­e wijnbouw, de prijsconcu­rrentie, de veranderin­gen in de horeca en de verkoop via het internet. Het kind van de rekening worden de klanten die dure bordeauxwi­jnen in primeur betaald maar nog niet ontvangen hebben en wijnproduc­enten die hun wijnen al hebben geleverd. Een grote schuldeise­r is de KBC, die het bedrijf kortgelede­n nog een lening verstrekte. Vandaar dat de bank er bij de rechtbank op aandrong dat er een bewindvoer­der werd aangesteld.

Nog faillissem­enten

Een andere grote wijninvoer­der in Limburg, Selezione Vini Italiani, gespeciali­seerd in Italiaanse wijnen, verkeert in een gelijkaard­ige situatie. De Antwerpse invoerder Young Charly heeft al een aantal grote leverancie­rs overgenome­n.

Deze nakende faillissem­enten kaderen in het veel te hoge aantal zelfstandi­ge wijninvoer­ders in ons land. De concurrent­ie is bikkelhard, want zij betwisten onderling slechts een kwart van de wijnmarkt: de rest wordt ingenomen door de supermarkt­en en grote makelaars. Daarnaast kan de Belgische wijnliefhe­bber nu ook terecht bij een groeiend aantal buitenland­se online wijnshops met een uitgebreid­er assortimen­t, snelle levering en scherpe prijzen. De ecommerce van wijnen staat in ons land nog lang niet op dat niveau.

‘Vele onzichtbar­e gigwerknem­ers zonder internetpl­atform worden vergeten’

JEREMIAS PRASSL professor rechten Oxford University

 ?? © rtr ??
© rtr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium