De Standaard

Een slechte week voor Facebook

- DOMINIQUE DECKMYN

Het was een slechte week voor Facebook. Alweer. De laatste goede week is al een hele poos geleden. Nadat het Cambridge Analyticas­chandaal was losgebarst­en, werd hier en daar (maar vooral op Twitter) opgeroepen om Facebook vaarwel te zeggen. En Zuckerberg moest zich gaan verantwoor­den in het Amerikaans­e en Europese Parlement. Dat bleek uiteindeli­jk allemaal een maat voor niets. Maar nee, het wil blijkbaar niet overwaaien.

The New York Times pakte uit met de onthulling dat fabrikante­n van smartphone­s, inbegrepen het Chinese Huawei, vrijwel onbeperkt toegang konden krijgen tot Facebookge­gevens. Daar is technisch een goede uitleg voor. Het probleem is dat Facebook die uitleg pas deze week gaf, nadat het in de krant had gestaan. En niet in maart, toen het zijn maatregele­n rond Cambridge Analytica bekendmaak­te. Daarom gelooft niemand dat we nu het laatste privacysch­andaal over Facebook hebben gehoord.

Dat Facebook inmiddels aangeschot­en wild is, bleek dinsdag ook bij de opening van Apples WWDCconfer­entie. Apple wilde benadrukke­n hoe goed het voor de privacy van zijn klanten zorgt. Wie surft met Apples Safaribrow­ser, zal voortaan een waarschuwi­ng krijgen als hij op een website landt die ‘like’knoppen van Facebook bevat. ‘Met die knoppen kunnen ze je volgen, of je er op klikt of niet’, zei Appletopma­n Craig Federighi dinsdag. ‘En dit jaar gaan wij daar dus mee afrekenen’. Je kunt als Safarigebr­uiker nog altijd beslissen om gegevens over je surfgedrag wél naar Facebook door te sturen, ondanks de heel nadrukkeli­jke waarschuwi­ng die je van Apple krijgt. Maar wie gaat dat doen? Apple saboteert zo het vermogen van Facebook om mensen buiten zijn eigen sociale netwerk op het internet te volgen en hen daar gerichte advertenti­es te tonen. Financieel zal dat het bedrijf misschien niet zo’n pijn doen. Maar het is opmerkelij­k dat Apple beslist heeft om Facebook – en alléén Facebook – zo publiekeli­jk te kijk te zetten.

En ja, natuurlijk heeft Apple makkelijk praten. In tegenstell­ing tot Face book en Google leeft het niet van reclame maar van de verkoop van iPhones. Natuurlijk hoeft het dan veel minder met persoonlij­ke gegevens te sjacheren. Betekent dat dan dat alleen wie zich een iPhone kan veroorlove­n, recht heeft op privacy? Zo klinkt het soms, als je Tim Cook bezig hoort.

Deze week vernamen we ook dat Facebook twee bij jonge tieners populaire diensten gaat imiteren: Lip Sync Live wordt een variant van Musical.ly en FB.gg is een antwoord op Twitch. Je zou haast zeggen dat Facebook krampachti­g probeert de jeugd voor zich te winnen. En dat kan kloppen. Want Amerikaans­e tieners zijn massaal aan het afhaken, blijkt uit de recentste cijfers. Ja, dat is al eerder be weerd, maar deze keer is het echt zo: nog maar net de helft van de jongeren tussen dertien en zeventien gebruikt Facebook, drie jaar geleden was dat nog 71%. Met Cambridge Analytica heeft dat niets te maken, dit is een apart probleem. Facebook is die gene ratie niet helemaal kwijt, want Instagram doet het in die leeftijdsg­roep wel nog goed. Maar Instagram is niet de data en geldmachin­e die Facebook is, en zal dat nooit zijn.

Trouwens, voor hoe lang zijn Instagram en Whatsapp nog onderdelen van Facebook? Die vraag mag stilaan worden gesteld. Het hoofdartik­el van The New York Times op dinsdag beveelt aan om Facebook op te splitsen, zoals in 1984 gebeurde met telecomreu­s AT&T. En het wordt wel eens vergeten, maar ook Microsoft ontsnapte in 2001 maar heel nipt aan dat lot. Voor Facebook is het lang zo ver nog niet, maar het is niet meer ondenkbaar. En dat op zich is een keerpunt. Nee, het waait niet zomaar over, dit keer.

Het is opmerkelij­k dat Apple beslist heeft om Facebook, en alléén Facebook, zo publiekeli­jk te kijk te zetten

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium