De Standaard

Nieuw controlesy­steem tussen afritten Sterrebeek en Bertem

- DIETER DE BEUS

Tegen het eind van de maand wordt de eerste snelwegtra­jectcontro­le in de regio BrusselLeu­ven ingevoerd. Het Agentschap Wegen en Verkeer zit in de laatste testfase en rolt daarna het nieuwe systeem uit.

STERREBEEK/BERTEM I Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) liet eerder dit jaar optekenen om zo veel mogelijk flitspalen met filmrollet­jes te vervangen door trajectcon­troles. Zo komen er begin juli 37 trajectcon­troles bij. Tegen 2020 worden dat er zelfs driehonder­d.

De invoering van het nieuwe controlesy­steem moet het aantal verkeersdo­den per jaar terugdrin gen naar maximaal tweehonder­d. Het zal niet langer volstaan om kortstondi­g op de rem te trappen bij het naderen van een flitspaal om zo een boete te vermijden.

Testfase

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zit in de laatste testfase om het systeem van trajectcon­troles met een nummerplaa­therkennin­g op de snelweg E40 tussen de afritten van Sterrebeek en Bertem uit te rollen. Het is de grootste uitrol in de geschieden­is van AWV. ‘Alle 37 trajectcon­troles worden op hetzelfde moment uitgerold’, zegt Veva Daniëls van het AWV. ‘Opdat alles vlekkeloos zou verlopen, voeren we nog enkele extra tests uit. Zo willen we er zeker van zijn dat er geen fouten worden gemaakt bij dynamische snelheden.’

‘Bij slechte weersomsta­ndigheden, werkzaamhe­den of ongevallen, kan de toegelaten snelheid op de snelweg worden aangepast’, zegt Daniëls. ‘Het camerasyst­eem moet daarop vlekkeloos kunnen inspelen, zodat bestuurder­s niet foutief beboet worden.’

Zeven kilometer

Eind juni wordt het systeem in gebruik genomen. De controle strekt zich uit over een afstand van zeven kilometer waar vaak ongevallen gebeuren. Het systeem verplicht bestuurder­s om de maximale snelheid aan te houden. Wie dat niet doet, vliegt op de bon.

Bovendien identifice­ren de camera's ‘pechstrook­rijders’ en gezochte wagens. Het controlesy­steem tussen Bertem en Sterrebeek is voorlopig de enige trajectcon­trole op snelwegen in onze streek. Momenteel zijn er nog geen plannen voor trajectcon­troles op andere plaatsen in de regio.

VEVA DANIËLS Wegen en Verkeer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium