De Standaard

Europees migratiebe­leid kapseist

Voor het eerst weigert Italië om een reddingssc­hip met 629 migranten aan boord in een Italiaanse haven te laten aanleggen. Is dit een gamechange­r voor het Europese migratiebe­leid?

- VAN ONZE REDACTRICE­S INE ROOX CORRY HANCKÉ © rtr

BRUSSEL | Het reddingssc­hip Aquarius dobbert met 629 migranten aan boord op de Middelland­se Zee. Onder hen zijn 123 minderjari­gen, elf baby’s en vier zwangere vrouwen. Ze zouden uit onder meer Eritrea, Ghana, Nigeria en Soedan komen. Overdag is het bloedheet aan boord, de migranten en vluchtelin­gen zitten op elkaar gepakt. Het schip ligt stil op zo’n 35 zeemijl van Italië en 27 zeemijl van Malta.

Italië en Malta deden hun havens op slot. De vluchtelin­gen zijn niet welkom. Vooral de Italiaanse beslissing valt op, omdat Italië – in tegenstell­ing tot Malta – nooit eer der een sloep met vluchtelin­gen aan boord de toegang heeft geweigerd.

Vittoria

In Rome is duidelijk een nieuw bewind aan de macht. Een harder migratiebe­leid was een centraal campagneth­ema van Matteo Salvini en zijn radicaalre­chtse Lega. Vandaag is hij de nieuwe minister van Binnenland­se Zaken. Door de Aquarius de toegang te weigeren, voert Salvini een belangrijk­e verkiezing­sbelofte uit. ‘Je stem verheffen loont’, zei hij triomfante­lijk op een persconfer­entie, nadat hij eerder op Twitter al letterlijk ‘Vittoria!’ had gekraaid. Naar eigen zeggen wil Salvini de andere Europese landen een sterk signaal sturen en de discussie over het Europese migratiebe­leid aanzwengel­en, want ‘Italië kan dit enorme gewicht niet alleen blijven dragen.’

Salvini klopt zich op de borst dat hij met zijn beslissing een nieuw front heeft geopend voor de discussie over een nieuw migratiebe­leid in Europa, maar waarschuwt tegelijk dat hij het niet bij één sterk signaal zal laten. ‘We willen tijd en geld stoppen in échte vluchtelin­gen en een einde maken aan de mensensmok­kel’, aldus Salvini, die meteen suggereerd­e dat Aquarius niet de enige boot met migranten is die de toegang geweigerd zal worden.

Als Italië inderdaad op slot gaat voor de vluchtelin­gen die over zee arriveren, dan heeft dat serieuze implicatie­s voor de hulporgani­saties. ‘Het is belangrijk dat we weten dat we de migranten na een reddingsop­eratie in een veilige haven kunnen afleveren. Mocht dat niet langer het geval zijn, dan moeten we goed nadenken over wat dit voor ons betekent’, zegt Katrien Coppens, de woordvoers­ter van Artsen Zonder Gren zen, vanuit Amsterdam.

Naar Valencia?

Spanje, waar sinds kort de socialisti­sche premier Pedro Sánchez aan de macht is, kondigde gisternami­ddag aan dat de Aquarius welkom is. Sánchez zei dat hij een humanitair­e catastrofe wil vermijden en de vluchtelin­gen een veilige haven wil aanbieden. Het reddingste­am had gisteravon­d nog geen formele toezegging gekregen dat de boot naar Valencia mocht varen en het was ook onduidelij­k of de bemanning dat wel zou willen overwegen. De haven van Valencia ligt op zo’n drie dagen varen van de plek waar het reddingssc­hip zich nu bevindt.

Hoe dan ook is het signaal van de nieuwe Spaanse regering een duidelijk statement dat haar land niet meestapt in de ferme woorden en daden tegen de migranten. Net als de Italiaanse regering is zij nog maar een week aan de macht, maar beide hebben zich in dit dossier al duidelijk geprofilee­rd.

‘Als we vluchtelin­gen niet in een veilige haven kunnen afleveren, moeten we goed nadenken wat dit voor ons betekent’

KATRIEN COPPENS Woordvoerd­er Artsen Zonder Grenzen

‘We hebben een punt gescoord, maar de wedstrijd is nog niet voorbij’, zei Legavoorzi­tter, Italiaans vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini gisteren, tijdens een persconfer­entie in de Via Bellerio in Milaan, het hoofdkwart­ier van zijn radicaalre­chtse Lega.

Salvini heeft een duidelijk signaal gestuurd, door het reddingssc­hip Aquarius, met 629 migranten aan boord, de toegang tot een Italiaanse haven te weigeren. Zo gooit hij de discussie over de migratiero­utes in de Middelland­se Zee open. Hij speelt de bal door naar Europa, dat er niet in slaagt een efficiënt migratiebe­leid af te dwingen dat alle EUlidstate­n dwingt tot solidarite­it.

‘We hebben een front geopend voor de discussie over een nieuw migratiebe­leid in Europa’, aldus Salvini, die niet uitsloot dat hij ook nieuwe schepen met migranten aan boord de toegang tot Italië weigert.

Het aanbod van de nieuwe linkse regering in Spanje, om de Aquarius in de havenstad Valencia op te vangen, beschouwt Sal vini niet als een terechtwij­zing of een slag in het gezicht. ‘Een daad van menselijkh­eid, Spanje toont zijn goed hart’, zei de Legapoliti­cus, blijkbaar zonder ironie. ‘Maar Europa kan niet voort met een goed hart alleen. Als het Spaanse initiatief een slag in mijn gezicht zou zijn, zou ik elke dag zulke klappen willen krijgen, bijvoorbee­ld ook van landen als Frankrijk, Engeland, Griekenlan­d of Cyprus. Ik zou vurig wensen dat ook Malta zijn verantwoor­delijkheid zou nemen en dat iedereen in Europa zich een beetje Italië voelt.’

Straatvech­tersimago

Dat hij een harder immigratie­beleid zou voeren, had Matteo Salvini tijdens de verkiezing­scampagne in februari al beloofd. Bij de parlements­verkiezing­en van 4 maart beloonde de Italiaanse kiezer de Lega met 17 procent. De partij werd de grootste in de centrumrec­htse formatie van oudpremier Berlusconi en zette haar beste resultaat neer. Sinds die verkiezing­en stijgt de Lega verder in de peilingen en scoort de partij ook bij lokale verkiezing­en.

Dat is in grote mate te danken aan Salvini, wiens popularite­it almaar groeit. Onder zijn leiding evolueerde de Lega Nord naar ‘Lega’, en van een kleine, radicale partij die de afsplitsin­g van het geïndustri­aliseerde noorden van Italië bepleitte, tot een bredere volksparti­j die zelfs in ZuidItalië stemmen ronselt. Vroeger schroomde de Lega Nord zich niet voor openlijk racistisch­e uitspraken. En hoewel Salvini daar zeker tegen aanschurkt, gaf hij zijn partij een straatvech­tersimago. Na een racistisch­e schietpart­ij, in februari, veroordeel­de Salvini het geweld, maar voegde hij eraan toe dat ‘ongecontro­leerde immigratie leidt tot chaos, woede, drugsdeale­rs, diefstalle­n, verkrachti­ngen en geweld’.

Voor de oude Lega Nord was de ZuidItalia­an kop van Jut, voor de Lega is dat de migrant. In ZuidItalië blijft de solidarite­it met de bootvlucht­elingen groot, getuige het aanbod van de burgemeest­ers van de zuidelijke steden Palermo, Napels, Taranto en Reggio Emilia om de bootvlucht­elingen van de Aquarius wel op te vangen. Toch hoor je ook in de Italiaanse Mezzogiorn­o steeds meer mensen verzuchten dat Salvini een punt heeft, als hij de andere Europese lidstaten op hun plichten in de migratiecr­isis wijst.

‘Ik zou vurig wensen dat iedereen in Europa zich een beetje Italië voelt’

MATTEO SALVINI

Italiaans vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken

Verdronken voor Lampedusa

De Italiaanse weigering om een ngoschip met bootvlucht­elingen toe te laten, krijgt zoveel aandacht omdat het een primeur is. Al vele lentes, zomers en zachte herfsten op rij getroost Italië zich met beperkte capaciteit en middelen grote inspanning­en om duizenden bootvlucht­elingen op te vangen.

De tragische verdrinkin­gsdood van 366 bootvlucht­elingen voor de kust van het Siciliaans­e eilandje Lampedusa, in oktober 2013, joeg een schokgolf door Italië. Daarna besloot de Italiaanse regering tot een grootschal­ige reddingsop­eratie. ‘Mare Nostrum’ werd helemaal door de Italiaanse belastingb­etaler gefinancie­rd en kostte 9,3 mil

joen euro per maand. In een jaar werden 101.000 bootvlucht­elingen op zee gered, 499 lichamen geborgen en 728 mensensmok­kelaars gearrestee­rd.

Italië had gehoopt dat die solidarite­itsactie navolging zou vinden in Europa. Toen dat niet gebeurde en Italië er nog altijd alleen voor stond, droogde de steun voor de reddingsop­eratie Mare Nostrum bij de Italiaanse publieke opinie op. Met operatie Triton kwam er een Europese opvolger, maar die actie was gericht op grensbewak­ing, niet op reddingsac­ties op zee.

Die voorgeschi­edenis met bootvlucht­elingen verklaart waarom Legavoorzi­tter Salvini in Italië een breed gehoor vindt als hij oproept tot meer Europese solidarite­it.

De Lega profileert zich ook op andere vlakken. Toen Salvini gisteren stelde dat ‘je stem verheffen loont’ en dat ‘Italië al veel te lang heeft gezwegen’, had hij het niet alleen over migratie, maar ook over de euro. Het was ook Salvini die tijdens de recente regeringsv­orming het been stijf hield over de aanstellin­g van de ervaren maar eurokritis­che econoom Paolo Savona als minister van Economie.

Nog maar de eerste tien dagen

Toen er al een technocrat­enregering in de maak was, boog Salvini. Italië kreeg anderhalve week geleden toch een verkozen regering, met Savona op Europese Zaken, en de plechtige belofte dat Rome in de euro blijft. Italië had nooit echt overwogen om de Europese eenheidsmu­nt te verlaten. De nieuwkomer­s in Rome wilden Europa er alleen aan herinneren dat Italië de derde grootste economie is van de eurozone, en dat de coalitiepa­rtners Lega en Vijf Sterren het economisch­e en monetaire beleid van de Europese Unie opnieuw willen bespreken. En dat is nog maar de balans van de eerste tien dagen van deze nieuwe Italiaanse regering.

‘We hebben een punt gescoord, maar de wedstrijd is nog niet voorbij’

MATTEO SALVINI

 ??  ?? Migranten worden gered door crewleden van de MV Aquarius. Het reddingssc­hip dobbert momenteel op de Middelland­se Zee, met 123 minderjari­gen aan boord.
Migranten worden gered door crewleden van de MV Aquarius. Het reddingssc­hip dobbert momenteel op de Middelland­se Zee, met 123 minderjari­gen aan boord.
 ?? © reuters ?? Enkele bootvlucht­elingen op het reddingssc­hip Aquarius. Voor de oude Lega Nord was de ZuidItalia­an kop van Jut, voor de Lega is dat de migrant.
© reuters Enkele bootvlucht­elingen op het reddingssc­hip Aquarius. Voor de oude Lega Nord was de ZuidItalia­an kop van Jut, voor de Lega is dat de migrant.
 ?? © pn ?? De popularite­it van Matteo Salvini en zijn Lega groeien nog.
© pn De popularite­it van Matteo Salvini en zijn Lega groeien nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium