De Standaard

GEEN SCHAAMTE, GEEN GLORIE

- KAREL VERHOEVEN

Met één raak gekozen hashtag #wijsluiten­dehavens heeft de pas aangetrede­n Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken, Matteo Salvini, de aandacht van Europa. Italië is niet langer het land zonder opties. Het is wennen aan de nieuwe stijl van populistis­che politiek. In navolging van Donald Trump aarzelen de nieuwe leiders niet het ondenkbare te doen, of toch dat wat redelijke politici als ondenkbaar beschouwen. Er is schaamtelo­osheid voor nodig. Maar het zet de boel wel in beweging. En er zit veel waarheid in het Italiaanse verwijt dat al die landen die profiteerd­en van de status quo – en Italië alleen voor de vluchtelin­gencrisis lieten opdraaien – even schaamtelo­os zijn, maar dan heimelijke­r.

Salvini blijkt nu bereid om te pokeren met het meest elementair­e zeerecht. Alvast voor één schip, wellicht ook voor volgende schepen, sluit hij de havens. Zelf twittert hij dat het een overwinnin­g is en een nieuw begin. Maar zo eenvoudig wordt het voor Italië natuurlijk niet.

Het logboek van de Aquarius geeft goed aan waarom: zes keer is het schip zaterdag in actie gekomen, telkens op aansturen van het Italiaanse Maritieme Reddingsco­ördinatiec­entrum. Antimigrat­iepolitici noemen de ngo’s die de Aquarius bemannen de handlanger­s van de mensensmok­kelaars. Accurater is het om ze te omschrijve­n als onderaanne­mers van de Italiaanse kustwacht. De Aquarius nam honderden vluchtelin­gen aan boord die overstapte­n van boten van de kustwacht. Kriskras voeren ze rond als een ferry voor drenkeling­en, onder wie 123 kinderen en vier zwangere vrouwen.

Vijf jaar geleden leidde de scheepsram­p bij Lampedusa tot een golf van solidarite­it. Nu zijn 629 drenkeling­en de ideale lading passagiers om een partijtje chicken game te spelen. Zoveel is hun lot nog waard. Niets tekent beter de verduister­ing in de geesten in Europa. Uit het oosten en het noorden zal er lof voor komen. En of er nu plotseling zo’n hoge nood is? Dit jaar kwamen 34.000 vluchtelin­gen via de zee Europa binnen, onder wie 14.000 naar Italië. Een bomvolle boot is dan welgekomen om eindelijk dat politieke statement te maken. Ook voor de nieuwe Spaanse regering, die de boot binnenhaal­t. Alle boten voortaan 2.000 kilometer naar Valencia of Barcelona laten varen, is geen oplossing.

De realiteit is dat de radicale Italiaanse zet de weg opent voor radicale oplossinge­n. Onder het mom dat we nu niet anders kunnen, moet het ondenkbare dan maar. Zo realiseert de populistis­che politiek zich. Het schuift de Europese Unie een nieuwe rol toe: organiseer die radicale oplossing, of ze in NoordAfrik­a ligt dan wel op een andere onaangenam­e plek, met toch nog een minimum aan Europees fatsoen.

Met zijn radicale zet opent Italië de weg naar radicale oplossinge­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium