De Standaard

Stapje dichter bij DNA-test koning

Het hof van beroep in Brussel wil opnieuw een debat ten gronde voeren over het juridische vaderschap van Jacques Boël. Pas daarna kan een oordeel volgen over een DNAtest van koning Albert.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL | Delphine Boël stapte naar de rechter om aan te tonen dat koning Albert haar vader is. Het hof van beroep van Brussel roept alle partijen in die zaak nu weer op om ten gronde te kunnen oordelen over het wettelijke vaderschap van Jacques Boël. De zitting vindt plaats na de zomervakan­tie. Pas als de rechter in beroep oordeelt dat het vonnis in eerste aanleg daarover niet correct is, zou hij alsnog kunnen beslissen tot een DNAtest van koning Albert.

Wat dat betreft, luidt het antwoord dus nog niet ja, maar ook nog niet definitief nee. Alain De Jonge, een van de advocaten van Delphine Boël, vindt dat positief. ‘Alle mogelijkhe­den liggen weer open.’

Bezit van staat

Een DNAtest bij Jacques Boël heeft eerder al aangetoond dat hij geen biologisch­e verwantsch­ap met Delphine vertoont. Toch oordeelde de rechter in eerste aanleg dat hij haar wettelijke vader is, op grond van het principe van ‘bezit van staat’. Dat houdt in dat iemand die jarenlang gezien wordt als iemands vader en zich ook zo gedraagt, logischerw­ijs ook erkend wordt als vader. Biologisch­e informatie, uit een DNAtest, overrulet dit principe niet.

De advocaten van Delphine Boël gingen daartegen in beroep, omdat ze bewijzen kunnen aandragen dat Jacques ook de facto niet optrad als haar vader. Delphine had met hem geen vaderdocht­errelatie. Ze menen bewijzen te hebben van het feit dat koning Albert zich wel een tijdlang als vader heeft gedragen, en daarom vragen ze ook om een DNAtest van het exstaatsho­ofd.

In feite vroegen ze een DNAtest van beide mannen, omdat ze allebei ouder dan tachtig zijn. Het betreft een dubbele vordering, die enerzijds het vaderschap van Boël ontkent en anderzijds het vaderschap van koning Albert II erkent.

De rechter in beroep trekt de eerdere DNAtest van Jacques Boël niet in twijfel. Een nieuwe test is dus niet nodig. De rechter wil wel opnieuw ten gronde oordelen over diens wettelijke vaderschap, en heeft daartoe beide partijen opnieuw opgeroepen voor een zitting op 20 september.

Frederik Swennen, hoogleraar familierec­ht aan de UAntwerpen, meent dat een DNAtest van de koning hoe dan ook nuttig zou zijn. ‘Het argument van de rechter om eerst het vaderschap van Boël uit te klaren, is onjuist. Delphine Boël heeft er immers belang bij het verwekkers­chap van koning Albert II officieel vastgestel­d te zien, ook al blijft Jacques Boël haar juridische vader.’

Swennen riep de koning enkele weken geleden in een open brief in deze krant op om vrijwillig met zo’n test in te stemmen, als daad van welwillend­heid.

Alain De Jonge is in elk geval opgetogen met de snelle behandelin­g van deze zaak door het hof van beroep. ‘We komen tenminste niet jaren op een wachtlijst.’

‘Delphine Boël heeft er belang bij het verwekkers­chap van koning Albert II officieel vastgestel­d te zien’

FREDERIK SWENNEN Hoogleraar familierec­ht UANTWERPEN

 ??  ?? Delphine Boël.
Delphine Boël.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium