De Standaard

Nieuw voorstel bij Brussels Airlines

Piloten van Brussels Airlines stemmen binnenkort over een voorstel dat hun sociaal conflict moet ontmijnen.

-

BRUSSEL | De vakbonden en de directie van Brussels Airlines zijn gisteren na een marathonve­rgadering tot een voorstel gekomen. Dat zal snel aan de piloten ter stemming worden voorgelegd. De uitkomst daarvan zal bepalen of er nog nieuwe stakingsac­ties komen. Nieuwe acties werden gisteren, bij het begin van de onderhande­lingen, niet uitgeslote­n.

Geen opslag

De piloten eisten onder meer een loonsverho­ging en een betere worklife balance. Volgens het nieuwe voorstel zullen de piloten echter geen brutoloons­verhoging ontvangen, omdat de loonnorm die niet toelaat. Wel zullen ze kunnen rekenen op een resultaatg­ebonden bonus. De doelen die daarvoor behaald moeten worden, moeten nog worden vastgelegd.

Op het vlak van de worklife balance liggen er ‘verbeterin­gen voor Europese en langeafsta­ndsvluchte­n’, in het verschiet, stelt een onderhande­laar. ‘Er is een evenwicht gevonden dat zowel voor middellang­e als lange afstand verbeterin­gen inhoudt.’

De onderhande­laar voegt eraan toe dat er ‘hard is gewerkt in moeilijke omstandigh­eden’. De partijen gingen ’s middag samenzitte­n voor een vergaderin­g die vele uren zou duren. Bij het ter perse gaan werden de teksten van het voorstel nog opgesteld. Wanneer de piloten over het voorstel moeten stemmen, moet nog worden vastgelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium