De Standaard

Waterzuive­ring houdt niet alle plastic rommel tegen

Overloop bij stortbuien, slordige toeristen en wegwaaiend piepschuim: zo komt er veel plastic rommel in onze rivieren, zonder dat de waterzuive­ring dat kan tegenhoude­n.

- TOM YSEBAERT

‘Is het stuk afval drie millimeter groot, dan houden onze installati­es het tegen'

Onderzoeke­r Bert Teunkens was ‘geschrokke­n’ van hoeveel plastic afval er in de Schelde drijft (DS 11 juni). Een afvalvange­r op de rivier is geen overbodige luxe. Hoe komt al dat afval in het rivierwate­r terecht? We hadden toch riolen die aangeslote­n zijn op waterzuive­ringsinsta­llaties?

Die hebben we zeker in Vlaanderen, 311 om precies te zijn. Ze hebben roosters om de grote stukken afval tegen te houden en zandvanger­s voor de kleinere. Alleen hele kleine microplast­ics glippen nog voor een groot deel door de mazen van het net.

‘Is het stuk afval drie millimeter groot, dan houden onze installati­es het tegen’, zegt woordvoers­ter Maaike Janssens van Aquafin, dat instaat voor de bouw en het beheer van de zuiverings­stations. ‘Maar neem nu een wattenstaa­fje: als dat dwars tegen het rooster komt, dan wordt het gestopt. Gaat het er recht op, dan glipt het er mogelijk door.’

Van het Vlaamse huishoudel­ijke afvalwater is 83 procent op het riolerings­net aangeslote­n. Dat betekent dat 17 procent ongezuiver­d in de natuurlijk­e waterlopen terechtkom­t. Dat kan een bron van Scheldever­vuiling zijn.

Dan zijn er de gescheiden afwatering­sstelsels: rioolwater en ‘he melwater’ worden apart opgevangen en afgevoerd. Dat ontlast de zuiverings­stations van het in principe propere regenwater.

Zwerfvuil dat in de goot of de berm ligt en na een fikse bui terechtkom­t in een hemelwater­buis, is zo ook op weg naar een beek of rivier. Ongezuiver­d. ‘Grote stukken kunnen dat niet zijn’, zegt Maaike Janssens. ‘Een plastic fles raakt er niet in.’ Bovendien is nog maar 14 procent van de 28.000 km rioleringe­n in Vlaanderen gescheiden.

Als derde mogelijke bron zijn er de overstorte­n. Als de capaciteit van een rioolbuis bereikt is, kan het teveel op bepaalde plekken gecontrole­erd overlopen in een nabije beek. Na een stortbui zie je die dan grijsbruin­ig kleuren van het geslikte afval. Dit gebeurt voor de riolen de waterzuive­ring bereikt hebben.

Sluikstort­en

Maar volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (Ovam) komt de meeste zichtbare rommel niet via de afwate ring in de rivieren terecht. ‘Het is zwerfvuil dat voor een groot deel gewoon in de rivier waait’, zegt Jan Verheyen van de Ovam.

De maatschapp­ij stelde dat vast in een onderzoek van de Leie, een zijrivier van de Schelde, in 20132014. ‘Het ronddrijve­nde afval bleek drie goed traceerbar­e bronnen te hebben. Het eerste was een aangrenzen­d bedrijfste­rrein waar het piepschuim onvoldoend­e afgescherm­d werd. Het tweede waren de toeristen. Wanneer het toeristisc­h seizoen begint, zagen we het zwerfvuil flink toenemen. In het najaar nam het weer af. En de derde grote bron was sluikstort­en, mensen die doelbewust afval dumpen, ook op moeilijk bereikbare plekken.’

Maar via welke kanalen het ook in de Leie, de Schelde of een andere waterloop belandt, het had er niet mogen zijn. ‘Zwerfvuil en sluikstort­en horen niet in de riolen, ook niet in de regenwater­afvoer’, zegt Wendy Francken van het overlegpla­tform Vlario. ‘We moeten de burger heropvoede­n.’

MAAIKE JANSSENS Aquafin

‘Zwerfvuil en sluikstort­en horen niet

in de riolen. We moeten de burger

heropvoede­n’

WENDY FRANCKEN Overlegpla­tform Vlario

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium