De Standaard

Een dolk in het gelovige hart

De Sikhtempel in Vilvoorde is al 1,5 jaar gesloten wegens interne rivaliteit en een zweem van mensensmok­kel. Sindsdien is de dialoog met de stad zoek en het contact met de buurt verbroken.

- © Gert Verbelen

Contact leggen met de kleine sikhgemeen­schap, die de tempel in de Lange Molenstraa­t beheert, bleek een processie van Echternach. De sikhs zijn in Vilvoorde nogal op zichzelf, meer dan in bijvoorbee­ld SintTruide­n of Luik. Daar wonen de meesten van de 5.000 à 7.000 sikhs in België. De tempel ‘Gurdwara Guru Nanak Sahib’ wordt grotendeel­s vanuit Brussel gerund.

Sinds september 2016 is hun tempel op burgemeest­ersbevel gesloten. Die drastische beslissing is volgens Hans Bonte (SP.A) nodig omdat er ‘slachtoffe­rs dreigden te vallen’. ‘De vete tussen twee rivalisere­nde clans wordt haast op leven en dood gevoerd. Het gevaar op escalatie is reëel.’

Enkele personen hebben nog toestemmin­g om ’s morgens en ’s avonds te lezen in de Guru Granth Sahib. Dat is het heilige boek van de sikhs, dat ze als een levende profeet zien. ‘Maar eredienste­n zijn hier niet meer, dus komen er ook geen donaties binnen’, vertelt Resham Singh, hoofd van het bestuur. ‘Gevolg is dat we amper onze kosten kunnen betalen terwijl we dringend moeten renoveren.’ Ook ‘Happy Vaisakhi’, het jaarlijkse festival dat met zijn kleurrijke stoet veel toeschouwe­rs lokt, vindt sinds de sluiting niet meer in Vilvoorde plaats.

In 2014 nam Bonte een gelijkaard­ige beslissing nadat de politie (opnieuw) elf Indiase en Pakistaans­e mensen oppakte die illegaal in het land bleken te zijn. Nauwelijks een jaar eerder had de Brusselse rechtbank een netwerk van mensensmok­kelaars veroordeel­d tot 6,5 jaar. De Vilvoordse gurdwara werd in het vonnis genoemd als safehouse. Al in 2008 hield de politie er huiszoekin­gen.

Dovemansge­sprek

De sikhs geloven in één God en in reïncarnat­ie, ze vereren tien Guru’s (goeroes) die meer zijn dan profeten: ze zijn de waarheid en weten alles van A tot Z.

‘Het beeld dat sikhs geïsoleerd leven van de Belgische samenlevin­g, staat ver van de realiteit’, concludeer­de onderzoeks­ter Sara Cosemans (KU Leuven) zes jaar geleden in haar boek ‘Meneer Singh en mevrouw Kaur in België. Migratie, gender en integratie in de sikhgemeen­schap’. Maar in Het heilige boek Guru Granth Sahib geldt als een profeet.

Vilvoorde lijkt dat beeld op het eerste gezicht wél de realiteit. Toch vindt Jasbir Singh dat zijn gemeenscha­p goed geïntegree­rd is. ‘We respectere­n de Belgische wetten – wij hebben bijna alle

maal de Belgische nationalit­eit –, we zijn harde werkers en zouden nooit apart onderwijs organisere­n, op de zondagse lessen Punjabi na. Onze tempel staat open voor iedereen. En vergeet niet dat het

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium