De Standaard

Doorbraak doorbreekt cordon

Doorbraak Boeken publiceert het islamkriti­sche boek van Vlaams Belanger Sam Van Rooy. ‘Ernstige mensen verdienen het om uitgegeven te worden.’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN Sam Van Rooy, Voor vrijheid dus tegen islamiseri­ng, Doorbraak Boeken, Antwerpen, 252 blz, 22,5 euro

‘De boodschap in een boek blijft belangrijk­er dan de auteur’

Drie jaar geleden kreeg Karl Drabbe bij uitgeverij Pelckmans zijn ontslagbri­ef. De oorzaak zou de wenkende publicatie van Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over het postmodern­isme, Europa, islam geweest zijn. Naar verluidt leidde het islamkriti­sche boek van Wim Van Rooy binnen de uitgeverij tot onmin. Zelf houdt Drabbe zich aan de afgesproke­n zwijgplich­t.

Vanavond presenteer­t Sam Van Rooy, zoon van, Voor vrijheid dus tegen islamiseri­ng. Als uitgever van Doorbraak Boeken ziet Drabbe best de ironie van het lot, want het boek betekent een primeur: voor het eerst hoeft een Vlaams Belanger niet naar het buitenland (Tom Van Grieken publiceerd­e bij Uitgeverij Van Praag) of naar de eigen uitgeverij Egmont om een politiek manuscript te slijten. Doorbraak Boeken, een spinoff van de gelijknami­ge nieuwssite, vult de leemte.

Drabbe zelf heeft dat cordon nooit goed begrepen. ‘Ik maak steeds abstractie van de partijaanh­origheid. Voor mij is dat irrelevant. Als ernstige mensen een ernstig boek schrijven, dan verdient dat om te worden uitgegeven. De boodschap in een boek blijft belangrijk­er dan de auteur. Binnen Doorbraak hebben we het manuscript van Van Rooy wel besproken. De uitgave bewijst de positieve uitkomst van dat overleg.’

Van partijkops­tuk Gerolf Annemans is de frustratie bekend omdat hij nooit bij een reguliere uitgeverij terechtkon. ‘Als intellectu­eel vind ik het jammer. Het maakt het debat in Vlaanderen dodelijk ziek’, zei het Europarlem­entslid. Drabbe toont begrip voor de verzuchtin­g. ‘Zijn historisch­e essay 19142014: van loopgraven tot republiek uit 2014 zou zeker in aanmerking komen om door ons te worden uitgegeven.’

Doorbraak Boeken zet zich ondertusse­n stevig in de markt als uitgever van het rechtse boek. Het duo Veerle Wouters en Hendrik Vuye bezorgde Drabbe al enkele – voor het genre toch – bestseller­s. Ook de verzamelde columns van JeanMarie Dedecker waren een schot in de roos. Eind september volgt het nieuwe boek van Theo Francken (NVA) over migratie.

Gesluierde vrouwen? ‘Tuig’

Sam Van Rooy (32) presenteer­t zich als rijzende ster bij Vlaamse Belang. Vanop de derde plaats mag een zitje in de Antwerpse gemeentera­ad dit najaar geen probleem zijn. Enkele jaren geleden kreeg hij als medewerker van Geert Wilders de bons omdat hij op sociale media gesluierde vrouwen als ‘tuig’ had omschreven. Hij koketteert nog steeds met zijn goede relaties met de PVVvoorzit­ter. Thierry Baudet, de excentriek­e voorzitter van Forum voor Democratie, noemt hij een persoonlij­ke vriend.

Maar de huidige woordvoerd­er van Filip Dewinter mikt hoger. Volgend jaar wil hij wat graag naar het Vlaams of federale parlement. Daar zijn de plaatsen erg duur. Voorzitter Van Grieken trekt zeker de Vlaamse lijst en als de uitslag van de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen meevalt, dan verdwijnt Filip Dewinter niet uit de Kamer. Zijn compromisl­oos islamkriti­sche profiel, dat zelfs Belangers soms doet knarsetand­en, lijkt bij momenten eerder een rem dan een springplan­k.

Absolute migratiest­op

‘De vrolijke zorgeloosh­eid van het cordon sanitaire kunnen we ons niet meer veroorlove­n. Wie zorgelijke dingen schrijft over de islam, verdient een antwoord’, schrijft de Nederlands­e hoogleraar Paul Cliteur in het voorwoord van het boek. Hij stelt zich de vraag of de fatwa tegen Salman Rushdie of de raid op Charlie Hebdo ‘incidenten of precedente­n’ zijn van de aan de islam verbonden ‘grote moeilijkhe­den’. Van Rooy antwoordt met een dystopisch­e ‘litanie’, waarbij hij deze godsdienst als een existentië­le bedreiging neerzet.

De Vlaams Belanger bedient zich ijverig van de sociale media. Onder de noemer Maar wat is dat dan toch, die #islamiseri­ng? brengt hij sinds 2012 dagelijks verslag uit over de gevolgen van de islamiseri­ng in binnen en buitenland. Het overzicht van zes jaar getweet vormt de kern van het boek. Dat wordt aangevuld met een rist citaten van tientallen auteurs, die de onverenigb­aarheid van de islam met de westerse cultuur in de verf zetten. Daarbij onderstree­pt Van Rooy de medeplicht­igheid van de ‘kapitalist, de liberaal, de “linksprogr­essieve” wereldverb­eteraar en de gutmenschl­iche utopist’.

De auteur plaatst de doortrapte islamitisc­he voorhoedes tegenover de lakse en naïeve elites in Europa, die nietsvermo­edend hun ondergang tegemoet lopen. Van Rooy heeft een eenvoudige remedie: een absolute migratiest­op. Geen enkele islamiet mag Europa nog binnen. Hij hoopt op een wederwoord, op een tegenreact­ie. Hij voorspelt een godsdienst­oorlog. En eindigt met een verwijzing naar de Bartholome­usnacht.

KAREL DRABBE Uitgever Doorbraak

Van Rooy voorspelt een godsdienst­oorlog en eindigt met een verwijzing naar de Bartholome­usnacht

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium