De Standaard

Goud is onbereikba­ar, dus Open VLD wil zilver

Hoger scoren dan CD&V, dat is de grote ambitie van Open VLD voor de federale verkiezing­en in 2019. Maar waarom zou iemand nog liberaal stemmen als een NVAministe­r evengoed de belastinge­n verlaagt?

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Open VLDvoorzit­ter Gwendolyn Rutten herhaalde zondag in VTM Nieuws opnieuw de ambitie om de tweede partij van Vlaanderen te worden. Is dat niet een beetje flauw? Houdt een gezonde ambitie niet altijd in om de eerste plaats te bekleden?

Rutten beseft dat de kloof met de tot nu ongenaakba­re NVA te groot is. Meer ambitie tonen zou dan ook compleet ongeloofwa­ardig zijn. Over CD&V springen is daarentege­n een haalbare kaart. In het peloton na de NVA zitten CD&V, Open VLD, Groen en SP.A op een zakdoek bij elkaar. En Rutten mag op die ambitie afgerekend worden, want die is ‘reëel’.

Die ambitie werd vorige week in Trends ook al eens bovengehaa­ld door Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD). Zijn droomcoali­tie is er eentje van Open VLD, MR en NVA. Maar er zal nog heel wat water naar de zee moeten vloeien vooraleer die drie partijen samen een meerderhei­d in het parlement kunnen vormen. Laat staan hoe op die manier meerderhed­en in de regio’s gevormd kunnen worden in een land waar alles aan elkaar hangt.

De uitspraken van Van Quickenbor­ne tonen aan hoe Open VLD in het grote NVA een partner ziet. Maar waarom zou iemand dan nog voor Open VLD stemmen? NVA zit sociaaleco­nomisch, het enige terrein waar de twee partijen elkaars soulmates zijn, zo goed als op dezelfde golflengte. En precies dat sociaaleco­nomische domineert deze regering. Bij de start van de regeringMi­chel is immers afgesproke­n dat het communauta­ire in de koelkast gaat.

Of dat ook na 2019 zo blijft, is niet zeker. En dan wordt al snel het verschil tussen Open VLD en de NVA duidelijk. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block hield afgelopen weekend in Het Belang van Limburg nog een pleidooi voor de herfederal­isering van de gezondheid­szorg. ‘Als je ziet dat er een stommiteit gebeurt, moet je die ook rechtzette­n’, zei ze.

Preventie is een Vlaamse bevoegdhei­d, de zorg is federaal. Dat maakt het beleid niet altijd gemakkelij­k. Open VLDvicepre­mier Alexander De Croo pleitte eerder al over de federalise­ring van bijvoorbee­ld het mobiliteit­s of milieubele­id. ‘We moeten af van het dogma dat een staatsherv­orming eenrichtin­gsverkeer is’, luidt zijn devies.

Maar CD&V en NVA blijven vasthouden aan die ene richting. ‘Dokter De Block stelt de juiste diagnose, maar biedt de foute remedie’, zegt Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois. En ook CD&V heeft altijd al gezegd dat de zesde staatsherv­orming voor haar niet de laatste is.

Positivism­e en optimisme

Als Open VLD in Gent en Oostende de sjerp kan grijpen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen, is in 2019 veel mogelijk op federaal niveau

‘We zijn een positieve partij en dat apprecieer­t de kiezer’, zei Rutten ook nog.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium