De Standaard

Drones zijn voor Europa geen speelgoed meer

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © Getty Images/ iStockphot­o

Voor het eerst keurt Europa wetgeving goed over drones. Veiligheid, privacy en milieu staan voorop.

Drones zijn niet alleen een leuk speeltje geworden, ze vormen ook een snel groeiende industriël­e sector die over tien jaar goed kan zijn voor een tiende van de Europese luchtvaart­sector. De Europese Commissie verwacht dat er tegen 2035 meer dan 100.000 personen een job in de sector hebben en dat de economisch­e impact meer dan 10 miljard euro per jaar zal bedragen.

De Europese regelgevin­g blijft tot nu beperkt tot onbemande toestellen van meer dan 150 kilo. Maar ook lichtere drones kunnen bij botsingen schade of verwonding­en veroorzake­n en geluidsove­rlast opwekken. Bovendien is er het risico voor schending van de privacy door drones die met camera’s zijn uitgerust.

Maximumhoo­gte

Het Europees Parlement keurt daarom vandaag voor het eerst Europese wetgeving goed met principes inzake veiligheid, privacy en geluidsnor­men. Proportion­aliteit is daarbij een sleutelwoo­rd: hoe groter de drone en hoe meer risico, hoe meer regels.

Er komt een maximumhoo­gte voor drones om ongevallen in het luchtruim te voorko men. De Europese Commissie moet samen met de lidstaten en het European Aviation Safety Agency de details uitwerken.

Om veiligheid­sredenen mogen drones niet in de buurt van luchthaven­s, ambassades, gevangenis­sen en kerncentra­les vliegen. Er komt een Europees register voor drones die, bijvoorbee­ld bij een botsing met een mens, meer dan 80 joule kinetische energie overdragen – zeg maar een stevige stomp. Op die manier kunnen eigenaars verantwoor­delijk worden gesteld.

Er is ook nood aan regels voor nieuwe modellen om geluidsove­rlast en luchtvervu­iling te beperken.

De Europese Commissie verwacht dat er tegen 2035 meer dan 100.000 personen een job in de droneindus­trie hebben

‘Deze regels moeten maken dat veiligheid centraal staat, het respect op privacy afgedwonge­n wordt en er voldoende groeikanse­n zijn voor deze ontluikend­e industrie’, zegt Anneleen Van Bossuyt (NVA). ‘Al te vaak trapt het Europees Parlement in de val van overregule­ring. In dit dossier heeft Europa evenwel de juiste insteek gevonden: proportion­aliteit, minder administra­tieve rompslomp en reali

teitszin.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium