De Standaard

Grenzen dicht of niet, dat is de kwestie

Minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer heeft de voor vandaag geplande voorstelli­ng van zijn ‘masterplan voor migratie’ afgeblazen.

- KARIN DE RUYTER © epaefe

Bondskanse­lier (CDU) wil niet weten van het voornemen van

Bondskanse­lier Angela Merkel (CDU) wil blijkbaar niet weten van het plan dat Horst Seehofer (CSU) vandaag zou bekendmake­n, melden Duitse media. Het grootste struikelpu­nt is zijn voornemen om asielzoeke­rs, die al in een ander EUland geregistre­erd zijn of al eens uit Duitsland uitgewezen zijn, al aan de Duitse grens terug te sturen. Grenzen dicht, dus. Nu wordt alleen aan mensen die geen papieren hebben en die geen asiel aanvragen, de toegang tot Duitsland geweigerd.

Merkel zei zondagavon­d in het praatprogr­amma Anne Will dat er nog ‘intensieve gesprekken’ gevoerd werden over Seehofers masterplan. Zij wil zich houden aan het ‘Europese recht’, dat boven het nationale recht gaat, zei ze. Grenzen kunnen wat haar betreft beschermd, maar niet gesloten worden.

Bij haar Beierse coalitiege­noot, de CSU, snappen ze die redenering niet goed. Het Europese recht, dat is de ‘Dublinvero­rdening’, zegt de CSU. Die bepaalt net dat asielzoeke­rs teruggestu­urd kunnen worden naar het land waar ze de EU zijn binnengeko­men omdat ze daar asiel moeten aanvragen.

Tijdens de vluchtelin­gencrisis in 2015 week Merkel met haar Wir schaffen das net van die regel af: ze liet om humanitair­e redenen honderddui­zenden asielzoeke­rs ongehinder­d het land binnenkome­n en in Duitsland asiel aanvragen.

Ankercentr­a

Voor zowel CSU als CDU gaat het om een belangrijk principe. Merkel wil geen afstand doen van haar asielbelei­d uit 2015. Seehofer wil met een strenger beleid een rechtsere koers varen, onder druk van de AfD die zijn partij in Beieren beconcurre­ert op de rechterfla­nk. (CSU) om al geregistre­erde asielzoeke­rs aan de grens terug te sturen. op hun grondgebie­d. Seehofer wil er zeker zes in heel Duitsland.

Bij coalitiege­noot SPD – die Seehofers masterplan nog niet gezien heeft, omdat de christende­mocraten het oneens zijn – spreekt men, niet zonder leedvermaa­k, van een ‘desasterpl­an’ in

 ??  ?? Angela Merkel Horst Seehofer
Angela Merkel Horst Seehofer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium