De Standaard

Terreuraan­slag in Luik zindert na in Parijs

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT © belga

Frankrijk en België gaan nog meer samenwerke­n in de strijd tegen terreur. Dat zijn de Belgische premier, Charles Michel, en zijn Franse collega, Edouard Philippe, overeengek­omen.

Frankrijk en België zullen samen onderzoeke­n hoe veroordeel­de terroriste­n het best gevolgd kunnen worden nadat ze hun straf hebben uitgezeten en weer op vrije voeten zijn gekomen. Die ‘exterroris­ten’ worden in Parijs en Brussel als een nieuwe belangrijk­e dreiging gezien.

In beide landen komen volgens veiligheid­sdiensten de komende jaren enkele honderden veroordeel­de moslimextr­emisten op vrije voeten. Ze kunnen dan in principe gaan en staan waar ze willen. ‘We moeten op dit terrein meer samenwerke­n. Deze groep oudgevange­nen vormt een nieuwe uitdaging voor onze inlichting­endiensten. En het is een gemeenscha­ppelijk probleem’, zei de Franse premier Edouard Philippe gisteravon­d na overleg in Parijs met Charles Michel.

Tijdens een gezamenlij­ke persconfer­entie in het nieuwe Paleis van Justitie werd bekendgema­akt dat Frankrijk en België hun informatie zullen harmoniser­en over deze extremiste­n die uit de cel ko De Franse premier men. ‘Dit hebben we besloten na de aanslag in Luik’, aldus premier Philippe.

Er wordt onder meer gedacht aan de biometrisc­he gegevens op paspoorten in Frankrijk en België: als die in beide landen op dezelfde manier geregistre­erd worden, kan beter informatie worden uitgewisse­ld. ‘Maar dat is een enorme klus’, aldus een betrokkene.

‘We wisselen al meer dan 9.000 gegevens per jaar uit. Maar de terreurdre­iging verandert, dus moeten we ons aanpassen’

(r.) en premier

‘We werken al veel samen, we wisselen al meer dan 9.000 gegevens per jaar uit tussen Brussel en Parijs’, zei Charles Michel. ‘Maar de terreurdre­iging verandert, en dus moeten we ons aanpassen aan nieuwe situaties.’ Ook de Franse premier Philippe prees de samenwerki­ng, die flink is geïntensiv­eerd na de aanslagen in beide landen. ‘Het is opmerkelij­k wat er al gebeurt, maar de strijd is niet voorbij.’

Al levens gered

Parijs en Brussel werken al samen bij grenscontr­oles. Daardoor zijn volgens Michel ‘aanslagen voorkomen en levens gered’. Ook zijn er binational­e onderzoeks­teams van politie en inlichting­endiensten, als het gaat om terrorisme en radicalise­ring. Er wordt ook informatie uitgewisse­ld over terugkeren­de Syriëstrij­ders. ‘We volgen die mensen samen, want die kunnen gewoon de grens oversteken’, aldus Michel.

Beide landen willen de verschille­nde vormen van samenwerki­ng opvoeren. Daar zullen steeds vaker Spanje en Marokko bij betrokken worden. Die landen kampen met dezelfde problemen.

Michel heeft in Parijs ook duidelijk gemaakt dat de Europese Dublinvero­rdening over de toelating van migranten ‘een fiasco’ is. Hij wil dat er veel meer dan de geplande 30 miljard euro wordt uitgetrokk­en voor de beveiligin­g van de buitengren­zen.

CHARLES MICHEL Belgische premier

 ??  ?? Edouard Philippe Charles Michel.
Edouard Philippe Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium