De Standaard

Een literaire bad boy

-

M ijn Grote Vlaamse Roman kunt u voorlopig nog niet in de boekhandel vinden. Ik ben nog op zoek naar een voldoende visionaire uitgever. Maar blijkbaar pak ik het te braaf aan. In de wondere wereld van Kindle Unlimited was ik al een bestseller­auteur.

Een zekere Chance Carter zou bijvoorbee­ld al jaren mooi zijn brood verdienen met flutromann­etjes. Daarvoor hoeven die door niemand te worden gekocht, laat staan gelezen. Hij publiceert ze namelijk op Kindle Unlimited, het abonnement­systeem van Amazon. Bij Kindle Unlimited betalen verwoede lezers 10 euro per maand voor onbeperkte toegang tot een miljoen eboeken. Die lezer beseft natuurlijk ook wel dat het niet om een miljoen topwerken gaat. Nee, er zit ook heel wat pulp tussen. Maar net die pulp blijkt heel lucratief te zijn, als je het slim aanpakt. Amazon betaalt auteurs namelijk naargelang hoeveel hun werk door de Kindle Unlimiteda­bonnees wordt gelezen. Net zoals Spotify van ons abonnement­sgeld de muzikanten vergoedt waar wij naar hebben geluisterd.

Maar wat is dat, een boek ‘lezen’? Wel, voor Amazon heb je een boek uitgelezen, als je op de laatste pagina bent geraakt. Stap één is zorgen dat de mensen je boek downloaden naar hun ereader of tablet. Dat doe je dan met een veelbelove­nde titel, cover en omschrijvi­ng. Vervolgens krijg je hen zo ver dat ze de slotpagina bekijken. Nou, dat is makkelijk: Chance Carter belooft op de eerste bladzijde dat je een juweel van Tiffany kunt winnen door meteen naar de laatste pagina te bladeren. En klaar! Oh ja, als lezers in aanmerking willen komen voor de prijs, moeten ze eerst nog even aanklikken dat ze het een goed boek vonden.

Je kan je boek dus probleemlo­os vullen met honderden, of waarom niet ineens duizenden pagina’s ouwe rommel. Want wie naar de slotpagina bladert heeft al die duizenden pagina’s ‘gelezen’, volgens Kindle Unlimited. Het is dus duidelijk: als ik mijn brood wil verdienen als romancier, moet ik een beetje meer ‘bad boy’ worden.

JAN HAUTEKIET,

Voor Amazon heb je een boek uitgelezen, als je op de laatste pagina bent geraakt ‘Op het vlak van communicat­ie naar auteurs, klanten, pers, politiek en publieke opinie is er nog werk aan de winkel’ De nieuwe voorzitter,

wil van Sabam een open en efficiënte organisati­e maken. (bij Belga)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium