De Standaard

Een zesarmige kandelaar

- © rr JEROEN STRUYS

Twee Rachels voor de prijs van één: Rachel Weisz en Rachel McAdams vertolken de hoofdrolle­n in de eerste Engelstali­ge film van de Chileense regisseur Sebastián Lelio. Het gaat hard voor Lelio: vorig jaar presenteer­de hij het knappe transgende­rdrama Una mujer fantástica en later dit jaar komt hij nog met Gloria, een Amerikaans­e remake met Julianne Moore van zijn eigen gelijknami­ge Chileense arthousesu­cces.

Disobedien­ce toont dat hij dat doet zonder compromiss­en te sluiten. Hij kon daarvoor leunen op het scenario van de Britse toneelaute­ur Rebecca Lenkiewicz, die eerder al Ida schreef voor Pawel Pawlikowsk­i.

Lelio verstaat de kunst om met kleine, haast onbeduiden­de scènes personages te kleuren en tot leven te laten komen. Een sigaret roken krijgt dan betekenis. Voor actrices is dat goud. Je ziet Rachel Weisz eerst als fotografe van stoere mannen met blote bovenlijve­n vol tattoo’s, in een studio in New York vol licht en lucht. Hier heet ze Rony. Na de dood van haar vader keert ze terug naar de Londense wijk waar ze opgroeide in een orthodox joodse gemeenscha­p. Hier heet ze Ronit en blijft de film geprangd in bestofte, bedompte vertrekken.

Volgende rabbi

De hechte gemeenscha­p heet haar niet welkom. Haar vroegere boezemvrie­nd Dovid laat haar schoorvoet­end binnen. Hij wordt voorbereid om Ronits vader op te volgen als rabbi. Veel erfenis valt er niet te rapen: haar vader heeft zijn huis weggeschon­ken aan de synagoge.

Wat wordt Ronit kwalijk genomen? Ze heeft ooit de gemeenscha­p verstoord door te kiezen voor haar vrijheid. Daartegeno­ver staat Dovids vrouw Esti (McAdams), met wie Ronit duidelijk een verleden heeft gedeeld. Esti kan niet kiezen – dat is dan weer het lot dat zij moet torsen. Gaandeweg flakkert er tussen de vrouwen een vlam op die niet te doven valt.

Lelio’s sympathie ligt bij de vrijgevoch­ten vrouw: zij is het hoofdperso­nage. Toch overstijgt de film al te gemakkelij­ke tegenstell­ingen. Want is dat vrije leven dan zoveel beter? Of makkelijke­r? Is blijven makkelijke­r, zoals Ronit denkt? Disobedien­ce is een gevoelig, intiem drama dat slechts gaandeweg zijn geheimen prijsgeeft.

Dit is een gevoelig en intiem drama

 ??  ?? Er flakkert tussen de vrouwen een vlam op die niet te doven valt.
Er flakkert tussen de vrouwen een vlam op die niet te doven valt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium