De Standaard

Bacterie harpoeneer­t DNA

-

Voor het eerst zijn onderzoeke­rs erin geslaagd om te zien hoe een bacterie DNA ‘aan de haak slaat’. Bacteriën wisselen geregeld DNA uit waarmee ze zich tegen onze antibiotic­a kunnen beschermen.

Onderzoeke­rs van de Universite­it van Indiana en de Stadsunive­rsiteit van New York rapportere­n in Nature Microbiolo­gy hoe ze Vibrio cholerae onzichtbaa­r dunne draden zagen uitsturen, tienduizen­d keer dunner dan een haar. Ze ontwikkeld­en speciaal daarvoor een fluorescer­ende kleurstof die zich specifiek aan die draden hecht.

Ze kleurden ook de ringvormig­e stukjes DNA waarop bacteriën ‘interessan­te’ genen opslaan die geschikt zijn voor uitwisseli­ng. Waarbij ze ook vrolijk uitwissele­n met nietsoortg­enoten, waardoor een resistenti­e tegen een antibiotic­um, eenmaal ontstaan, zich heel snel naar andere ziekteverw­ekkers kan uitbreiden. Jaarlijks worden een miljoen mensen getroffen door resistente bacteriën, zegt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. Sommige verzamelde­n zoveel genen dat ze ‘multiresis­tent’ zijn tegen een hele reeks antibiotic­a, en enkele zijn intussen resistent tegen álle antibiotic­a.

De draden gaan doorheen gaten in de celwand naar binnen, spietsen het DNA op hun tip en slepen het naar buiten. De gaten in de celwand zijn precies groot genoeg om een dubbelgepl­ooide DNAstreng door te laten. Zonder het gidswerk van de draden, is de kans zo goed als nul dat het DNA toevallig het gat onder de juiste hoek zou treffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium