De Standaard

Het stinkt hier naar eenzaamhei­d

In je eentje reizen betekent lekker je zin doen. Maar hoeveel blijft er nog over van die zin, ’s avonds alleen in je hotelkamer?

- BART T’JAMPENS

Dit stuk gaat niet over Javier. Javier, die samen met zijn Pilar voor mij in de rij stond, klaar om van Palma de Mallorca naar Málaga te vliegen. In zijn handen: te veel cadeautjes. Om niet te moeten bijbetalen, vraagt hij me met wat schroom of ik enkele dozen ensaïmadas (de lokale dikmaker) op het vliegtuig wil smokkelen. Groot is mijn sympathie voor Ryanair niet, dus stem ik toe. Onze scam lukt wonderwel, grinnikend vlieg ik de Balearisch­e Zee over.

Na de vlucht zie ik Javier en Pilar opnieuw. Het is bijna middernach­t, ik laat vallen dat ik nog in het stadscentr­um moet zien te geraken. ‘Wederdiens­t’, knipperen mijn ogen. In de auto blijkt het wel te klikken met Javier. En: zijn huis in Córdoba heeft een logeerkame­r, met zicht op de Mezquita. Het aanbod klinkt te goed om waar te zijn, maar enkele dagen later zit ik aan de tortilla in het gezelschap van Javier – ik mag Javi zeggen – Pilar en de drie kinderen. ’s Avonds op zijn terras blijkt dat ook Spaans bier een gesprek kan smeren. Met Cruzcampo in de hand dalen we af in ons verleden. Ik ken die man niet en hij mij ook niet, maar dat heeft iets geruststel­lends.

Een paar maanden later zitten Javi en zijn gezin aan een tafel in de Vlaamse Ardennen, mijn moeder heeft frieten met stoofvlees gemaakt. Dat ligt haar beter dan Spaans. Het is wat onwennig, maar wel een goed verhaal.

Knap! Uit Zimbabwe!

Dit stuk gaat ook niet over Yaroslav. Slava voor de vrienden, en gedurende twee dagen ook voor mij. Ik raak met hem aan de praat in een jeugdherbe­rg in Málaga. Hij is een Rus van halverwege de twintig, werkt in de financiële wereld, is al eens gescheiden. Het bier spoelt zijn stoere pantser weg, een aandoenlij­k kwetsbare jongen blijft zitten. Slava bevestigt een aantal clichés over Russen en spreekt er enkele even sterk tegen. Leest The Wall Street Journal en kíjkt naar de wereld, maar vindt ook: hoe verwachten wij in het Westen dat werklozen een job zoeken als we ze zomaar geld geven? In Moskou zijn er geen werklozen, dat weet hij zeker.

Dat zijn de twee ontmoeting­en die me het meeste bijgebleve­n zijn van mijn solotrip door Andalusië. Maar dit stuk gaat over de andere momenten. Die eerste nacht op Mallorca, waar de Airbnbgast­vrouw (Kunstenare­s! Knap! Uit Zimbabwe!) niks meer dan gastvrouw bleek en ik dan maar alleen de lokale keuken ging verkennen. (Tapas, in het restaurant om de hoek, het Nederlands­e koppel naast mij durfde ik niet aan te spreken.) Die keer dat mijn uitstap naar dat antieke dorpje me goed was bevallen (prima boek gelezen, ook), maar ik ’s avonds doelloos door de stad dwaalde. De leukste cafés heb ik gevonden, jawel, maar ik ben ze voorbijges­lenterd. Die keer dat ik in het dooie Ronda een avondwande­ling maakte, mij neerzette op een plek die mijn hoogtevree­s nog net aankon, en mij met een biertje in de hand afvroeg: waarom zit ik hier?

Hip en moedig

Ja, waarom eigenlijk? Het was niet dat ik per se alleen wou reizen, maar ik wilde wel dit deel van Spanje zien. Weer een stukje wereld leren kennen, nog een vlagje op de kaart – Andalusië, check. Het Alhambra, locals ontmoeten, bagage verwerven. Dat ik niet meteen iemand vond om mee te reizen, mocht en zou me niet tegenhoude­n. Deze keer niet.

Verhalen van anderen speelden ook een rol. Die collega die weg van alles en iedereen op haar eentje tot rust kwam. Die vriend met zijn zotte motorreis door Europa, met die twee meisjes in die stad, zijn dolle nieuwjaars­nacht op dat eiland ook. De mensen die je leert kennen!

Het staat ook zo goed. Alleen reizen is hip, moedig, je toont lef. Ha, zelfontplo­oiing, de ultieme wegwijzer in de ontkersten­de wereld.

Om het sociale had ik voornameli­jk voor jeugdherbe­rgen of Airbnb gekozen. Maar hostels zijn vreemde plekken. De goede sfeer hangt er aan de muur, verloren zielen cirkelen er rond. Ik denk aan die Hongaar, vaste klant aan de toog van Feels Hostel City Center, met zijn permanente strakke glimlach, zijn zinnen die elk gesprek doorkruise­n. Ik denk aan Barcelona, enkele jaren voordien en deze keer wel in gezelschap, waar aan de pc’s van de jeugdherbe­rg een rijtje soloreizig­ers zit. Hun scherm luistert aandachtig naar de verhalen. We moeten erom lachen.

Het inzicht op de berg

Oké, alleen reizen draait niet alleen om mensen leren kennen. Velen vertrekken met het idee om zichzelf te vinden, op die bergtop dat Grote Inzicht te ontvangen. Het was niet mijn primaire motivatie van mijn tripje, maar wie weet tot wat voor wijsheden de confrontat­ie met mezelf zou leiden? Soloreizig­erssites strooien met tegelwijsh­eden, van Thomas Jefferson tot Hannah Arendt. Millennial­goeroe Alain de Botton staat er ook tussen, natuurlijk. Hij vindt: ‘Hoe we reageren op de wereld wordt gevormd door wie bij ons is, we temperen onze nieuwsgier­igheid om aan de verwachtin­gen van de ander te voldoen.’ Ontdaan van de ander beleven we het pure, dat idee.

Het doet denken aan de film Into the wild, waarin een jongeman het materialis­me, maar toch vooral de ontgoochel­ende maatschapp­ij en zijn dito ouders hoopt achter te laten in de wildernis van Alaska. Aanvankeli­jk bevalt het hem prima, zijn eigen

Alleen reizen draait niet alleen om mensen leren kennen. Velen vertrekken met het idee om zichzelf te vinden, op die bergtop dat Grote Inzicht te ontvangen

wereld is de beste wereld. Maar na enkele weken is er dit tafereel: terwijl de jongeman vergeefs een eland probeert te grillen, begint hij uit frustratie een blijkbaar typische barbecueru­zie met zijn ouders na te spelen. Aan de ander valt niet te ontsnappen, of hij nu met je meereist of niet.

Ook niet gevonden in Alaska: de grote revelaties. Het is verleideli­jk in zijn eenvoud, het idee dat verstervin­g of isolatie tot de verlichtin­g voert. Maar de Ultieme Waarheid vindt de jongeman niet in zijn busje in Alaska. Alleen deze misschien, die

hij helemaal op het einde neerpent in een boek dat hij meenam: happiness [is] only real when shared. Zelf schrijf ik in mijn dagboek, naar het einde van de reis: ‘Er zit een kiezel in mijn schoen.’ Een dag later wordt dat: ‘De kiezel in mijn schoen is nu een heuse kei, en hij stinkt naar eenzaamhei­d.’ Tijd zat voor reflectie, maar hoelang duurt het voor die verzandt in onbestemd gepieker? Neen, mijn Ware Ik heb ik daar niet gevonden.

Mozes

Wat bezielt een sociaal dier als de mens eigenlijk om er in zijn eentje op uit te trekken? En is het een typisch westers fenomeen? ‘Alleenreiz­enden zijn voornameli­jk afkomstig uit Noord en WestEuropa, uit Nederland, Duitsland, Scandinavi­ë, GrootBritt­annië, Zwitserlan­d, België, plus wat verdwaalde Amerikanen en Australiër­s. Het gaat hier om individual­istische, vaak ontkerkeli­jkte landen’, mailt Ton van Egmond ons. Hij was tijdens zijn actieve carrière een sociaal psycholoog (Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Breda). ‘Aan het hectische leven ontsnappen, een tijd ertussenui­t zijn, tot jezelf komen, nieuwe ervaringen opdoen, andere culturen leren kennen, die zaken vormen belangrijk­e waarden in die landen.’ De veertig dagen van Mozes door de woestijn, maar dan op wandelscho­enen uit de AS Adventure?

Maar, ik moet mij ook durven afvragen: heb ik de reis verkeerd aangepakt? Ben ik te veel in de steden blijven hangen? Had pakweg een voettocht naar Santiago de Compostela mij met een beter gevoel achtergela­ten? Of heb ik te veel van deze reis verwacht? Want dit stuk gaat natuurlijk wel over Javier en Slava, of toch: óók. Is het een zaak van levenskuns­t, van de goeie momenten meer naar waarde te schatten? Mankeerde ik gewoon de ervaring, moet ik doorzetten, avontuurli­jker plekken opzoeken en langer wegblijven? Is het een kwestie van persoonlij­kheid? Zal een wat introverte­r karakter meer genieten van de eenzaamhei­d en het lekkerzijn­zindoen? Heb ik te weinig de stap durven te zetten om deze of gene local aan te spreken?

Misschien wel, maar mijn volgende trip zal toch een groepsreis zijn, voor het eerst. Mijn Ware Ik gaat ook mee, naar het schijnt.

 ??  ?? Tijd zat voor reflectie, maar hoelang duurt het voor die verzandt in onbestemd gepieker?
Tijd zat voor reflectie, maar hoelang duurt het voor die verzandt in onbestemd gepieker?
 ?? © getty images/istockphot­o ??
© getty images/istockphot­o

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium