De Standaard

De belangrijk­ste week van het jaar

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Met enige zin voor overdrijvi­ng heeft het persagents­chap Bloomberg deze week uitgeroepe­n tot de belangrijk­ste van het jaar. En neen, dat is niet omdat deze week het WK begint. Of omdat heel wat scholieren hun examen wiskunde moeten afleggen.

Deze week nemen de belangrijk­ste drie centrale banken ter wereld een mogelijk cruciale beslissing. De Amerikaans­e centrale bank komt vandaag samen. Woensdag volgt dan een renteverho­ging. Het staat immers zo goed als vast dat de rente met nog eens een kwart procent de hoogte in gaat. Beleggers kijken vooral uit naar signalen of er dit jaar vier in plaats van de voorziene drie renteverho­gingen komen.

Voor de opkomende landen is die aankondigi­ng véél erger dan een wiskundeex­amen. Hun munten hebben immers al veel terrein verloren tegenover de dollar. Een Amerikaans­e renteverho­ging maakt belegginge­n in dollar nog interessan­ter, wat de munten van opkomende landen nog verder verzwakt. Daardoor stijgt de inflatie in die landen, maar hebben ze het ook steeds moeilijker om hun schulden terug te betalen. En als het ene land in de problemen komt, kan dat andere in de val meetrekken.

Argentinië moest al bij het IMF aankloppen voor de grootste reddingsbo­ei ooit. Heel wat andere landen, waaronder Turkije, trokken – al dan niet tevergeefs – hun eigen rente op om de munt te stutten.

Ook de ECB blaast deze week verzamelen, in Riga. De Belgische hoofdecono­om, Peter Praet, verhoogde vorige week de inzet van die samenkomst. Hij gaf aan dat het tijd is om een discussie op te zetten over een nieuwe afbouw van het aankooppro­gramma. Tot en met september wordt nog maandelijk­s voor 30 miljard euro aan overheids en bedrijfsob­ligaties opgekocht. De inflatie mag zich – dankzij de duurdere olie – dan wel eindelijk in de buurt van 2 procent genesteld hebben, toch achten waarnemers het niet zo waarschijn­lijk dat er nu al een beslissing valt. Laat staan dat het aankooppro­gramma meteen volledig afgevoerd wordt. Een waarschijn­lijk scenario is dat er in juli beslist wordt om het programma nog tot het einde van het jaar te verlengen.

En dan is er nog de Bank of Japan. De economisch­e tijdingen in het land van de rijzende zon zijn niet geweldig. De economie kromp in het eerste kwartaal en de inflatie blijft erg laag. Dat zou een signaal kunnen zijn om vrijdag het monetair beleid te versoepele­n. Al is ook hier de verwachtin­g dat er nog niet meteen ingegrepen wordt.

Wat brengt de belangrijk­ste week van het jaar dus? Een renteverho­ging waarover weinig twijfel bestaat. En twee centrale banken die zouden kunnen ingrijpen, maar dat waarschijn­lijk niet zullen doen.

Is dat dan de belangrijk­ste week van het jaar? Gelukkig zijn er nog Donald Trump en Kim Jongun, Donald Trump en Chinese invoerheff­ingen en een stemming in het Britse parlement over de Brexit om die claim alsnog waar te maken. En dat examen wiskunde natuurlijk.

Een Amerikaans­e renteverho­ging is slecht nieuws voor de opkomende landen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium