De Standaard

Woensdag zijn we het productief­st

-

Op woensdagvo­ormiddag geven werknemers zichzelf de hoogste productivi­teitsscore: 7,8. Ze werken dan nog net iets harder dan op dinsdagen donderdagv­oormiddag, als de score 7,7 bedraagt. In de namiddagen wordt aanmerke lijk minder werk verricht, en dat geldt ook voor de maandag en vrijdagoch­tend. Logisch: op maandag wordt vooral nagepraat over het weekend, op vrijdag hebben veel werknemers de week mentaal al beëindigd. Het minst productiev­e dagdeel is dan ook de vrijdagnam­iddag met een score van 6,6.

De cijfers komen van uitzendgro­ep Randstad, die er 1.850 werknemers voor ondervraag­d heeft. Opmerkelij­k is dat de uitkomsten afwijken van eerder onderzoek. Drie jaar geleden kwam ING even eens tot de conclusie dat de voormiddag productiev­er is dan de periode na de lunch, maar de 59.500 respondent­en zeiden dat ze op dinsdag het meeste werk verzetten, met maandag als goede tweede. Op die dagen profiteren ze nog van de hernieuwde energie na de rustperiod­e in het weekend. Op woensdag zeiden ze juist het minst productief te zijn.

Maar een enquête door de Nederlands­e Postbank, uit 2008, wees dan weer de maandag als productief­ste dag aan, omdat we dan het meest uitgerust zouden zijn. Ook een enquête van softwarema­ker Redbooth wees maandag als productief­ste dag aan. Dat onderzoek wees zelfs het productief­ste moment van de week aan: maandagoch­tend om 11 uur. Liefst nog in oktober, want dat is de productief­ste maand.

Over één ding zijn alle onderzoeke­n het wel eens: op vrijdag wordt het minst hard gewerkt. Dan slaat na vier werkdagen de vermoeidhe­id toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium