De Standaard

Meubelbewa­arder Shurgard trekt naar Brusselse beurs

Shurgard, marktleide­r in Europa in meubelopsl­ag, komt naar de Brusselse beurs. In 2007 gooide de financiële crisis nog roet in het eten.

- PASCAL DENDOOVEN © Sebastian Steveniers

Shurgard Self Storage, gespeciali­seerd in het verhuren van opslagruim­te, heeft in Europa een netwerk van 222 opslagplaa­tsen, waarvan 21 in België. Shurgard is deels in handen van de Amerikaans­e meubelbewa­arder Public Storage, die zijn Europese divisie in 2007 al eens naar de beurs wilde brengen. Het geld van de beursgang was bedoeld voor schuldafbo­uw.

Toen in volle beursgang de financiële crisis de kop opstak, werd de aandelenve­rkoop stilgelegd. Tien maanden later verkocht Public Storage een belang van 51 procent aan een Amerikaans pensioenfo­nds (New York Common Retirement Fund) en hield het 49 procent over. Op die manier kon het de schulden van de Europese dochter buiten balans houden.

Shurgard, herkenbaar aan de vuurtoren op de opslagruim­te, gaat later dit jaar opnieuw zijn kans wagen in Brussel, vernam de redactie. Het is intussen een sterker en groter bedrijf geworden. Shurgard is nog altijd in zeven Europese landen actief (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden), maar is een derde groter geworden. De eerste vestiging van Shurgard in Europa dateert van 1995, toen in Brussel een opslagplaa­ts geopend werd.

Grote verschille­n met VS

De markt van opslagverh­uur is in Europa veel kleiner dan in de VS. In de VS verhuizen mensen veel frequenter en is het niet ongewoon om tijdelijk extern opslagruim­te in te huren. Het oude prospectus van Shurgard vermeldde dat er in de VS één opslagplaa­ts was per 7.000 inwoners, terwijl dat in Europa één per 350.000 inwoners was. Hoewel er sindsdien opslagplaa­tsen zijn bijgekomen, is het duidelijk dat de kloof aanzienlij­k is en blijft.

In Europa is GrootBritt­annië de grootste markt, waar verschille­nde spelers actief zijn. Londen is er de dominante markt. Alleen al daar zijn er honderden opslagplaa­tsen voor meubelbewa­ring. Shurgard heeft er een middelgrot­e positie, terwijl het in andere Europese landen marktleide­r is. Het heeft in totaal 1,1 miljoen vierkante meter verhuurbar­e winkelruim­te. De bezettings­graad lag de jongste jaren rond de 90 procent.

De verhuur van opslagruim­te brengt veel geld op. Een kleine opslag kost al snel 70 euro per maand. De prijzen variëren sterk in functie van de locatie. Zaventem is bijvoorbee­ld een stuk duurder dan Aartselaar.

Carrefour

Shurgard haalt ook inkomsten uit de verkoop van inpakmater­iaal (kartonnen dozen) en verzekerin­gen. De sterke ‘cashgenera­tie’ is dan ook dé troef die het bedrijf wil uitspelen. Afgelopen jaar kwam de brutobedri­jfswinst uit op circa 100 miljoen euro op een omzet van 224,6 miljoen. De balans toont 1,2 miljard euro aan bezittinge­n. Dat zal, rekening houdend met de brutobedri­jfswinst, de waarde van het bedrijf benaderen. Tenminste op basis van Britse concurrent­en zoals Big Yellow Group en Safestore Holdings.

Shurgard wordt sinds 2012 geleid door Marc Oursin, die voordien carrière maakte in de retail en nog een tijdje verantwoor­delijk was voor Carrefour België, maar daar in 2009 vervangen werd door Gérard Lavinay. De beursgang is voor zowel Public Storage als NYCRF een middel om bestaande aandelen te verkopen; het is nog onduidelij­k of er ook een kapitaalve­rhoging komt. Het bankencons­ortium dat de beursgang begeleidt, omvat onder meer JP Morgan; ook Belgische banken worden erbij betrokken.

Naar Belgische normen gaat het om een grote beursgang

Weinig beursintro­ducties

Tot nu toe is het in Brussel rustig op het front van beursintro­ducties. Bankverzek­eraar Belfius had dé beursgang van het jaar moeten worden, maar het dossier zit voorlopig in een patstellin­g door de politieke koppeling met een oplossing voor de zaakArco.

Begin maart kwam het Britse Acacia Parma al naar de markt. De markt keek ook uit naar het chemiebedr­ijf Azelis, maar het financieel fonds Apax kiest voor een directe verkoop in plaats van een beursgang. ‘Durfkapita­al betaalt momenteel meer voor een bedrijf dan de beurs’, zegt een specialist.

Eerder werd ook gezegd dat biotechbed­rijfjes zoals Apitope en Promethera naar de markt zouden trekken. Promethera is opgeschove­n richting eind volgend jaar. Apitope had zelfs eind vorig jaar al formeel zijn beursgang aangekondi­gd.

 ??  ?? Shurgard heeft in België 21 opslagplaa­tsen met de kenmerkend­e vuurtoren (foto: Merksem).
Shurgard heeft in België 21 opslagplaa­tsen met de kenmerkend­e vuurtoren (foto: Merksem).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium