De Standaard

Hippe club de hele nacht open om te … studeren

Leuvense studenten gaan op zoek naar alternatie­ve studieplek­ken

- JULIE PUTSEYS

Tot en met morgenavon­d is nachtclub Barvista op de Oude Markt in Leuven omgebouwd tot study lounge waar studenten kunnen blokken.

Het was er muisstil toen we een kijkje namen in de tijdelijke studeerple­k in de Social Club, de zalen naast de Barvista op de Oude Markt. De lichte biergeur leek de studenten niet te deren: ze waren helemaal gefocust.

‘Wij hebben beslist om hier te studeren omdat de andere bibliothek­en altijd zo vol zitten. Je moet 's ochtends vroeg aanschuive­n om een goed plekje te versieren’, zeggen psychologi­estudenten Vincent De Hulsters (23) en Katrien Soons (24). ‘En het is ook fijn dat je hier de hele nacht door kunt studeren.’

De twee geven wel toe dat ze door de setting zin krijgen om eens goed door te zakken. ‘Nor maal kom ik hier wekelijks feesten’, zegt De Hulsters. ‘Het is een keer iets anders.’

De study lounge bestaat uit drie verdieping­en: in de benedenver­dieping, ‘the dungeon’, een wifiloze zone waar de blokkers volledig tot rust kunnen komen, zit niemand. Het gelijkvloe­rs met een silent disco, kickertafe­l, een aantal zitkussens en een virtual realitymac­hine heeft dan weer veel succes. Op de bovenverdi­eping, ‘the attic’, gebeurt het echte studiewerk.

De study lounge is nog open tot en met morgenavon­d. Er is plaats voor 64 man. Op de eventpagin­a ‘Red Bull Study Club’ kunnen stu denten controlere­n of er plaatsen beschikbaa­r zijn.

Stampvolle bibliothek­en

Klachten over stampvolle bibliothek­en zijn schering en inslag onder de Leuvense studenten. Steeds vaker gaan ze dan ook op zoek naar alternatie­ven.

En die zijn er wel. Zo kwamen er enkele nieuwe studieplek­ken tot stand door de opening van het leercentru­m Désiré Collen op Campus Gasthuisbe­rg. En ook in Alma II – het grote studentenr­estaurant op de campus Sociale Wetenschap­pen – is er een stille ruimte voor vijfhonder­d studenten.

Alma doet dit jaar overigens extra zijn best om blokkers in de watten te leggen. Aan de campusbibl­iotheek Arenberg plaatste het bijvoorbee­ld een popup foodcorner met een vernieuwd aanbod. En speciaal voor de blokperiod­e is de broodjesba­r in Alma Gasthuisbe­rg open tot half negen 's avonds.

Nog andere studieplek­ken voor studenten die een alternatie­f zoeken, zijn de vernieuwde Museum zaal in de Universite­itshallen, de OHLDijleza­al in de Kardinaal Mercierlaa­n en de stadsbibli­otheek.

De indrukwekk­ende universite­itsbibliot­heek op het Ladeuzeple­in is deze examenperi­ode niet toegankeli­jk voor blokkers door verbouwing­swerkzaamh­eden. Studenten met herexamens kunnen er wel terecht, aangezien ze in juli opnieuw de deuren opent.

 ?? © jph ?? In totaal is er in nachtclub Barvista plaats voor 64 blokkers.
© jph In totaal is er in nachtclub Barvista plaats voor 64 blokkers.
 ?? © jph ?? De studenten moeten zich ook af en toe kunnen ontspannen.
© jph De studenten moeten zich ook af en toe kunnen ontspannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium