De Standaard

Vlaams Belang wil Saudische vlag weren uit Vilvoordse Wereldbeke­rstraat’

- DIETER DE BEUS

De Guldenscha­apstraat in Vilvoorde werd omgedoopt tot Wereldbeke­rstraat en volgestouw­d met vlaggen van alle WKlanden. Vlaams Belang wil echter dat de organisati­e de Arabische vlag weghaalt.

Onze Rode Duivels zitten in de laatste rechte lijn naar het WK in Rusland. Vilvoorde staat als één man achter de ploeg. Drie handelaars — Sven Corbeel of Kapper Sven, Pieter Jacobs van Tante Germaine en Rik Scheire van Dagbladhan­del Raymond — doopten hun straat om tot Wereldbeke­rstraat, hingen duizenden vlaggen op van alle deelnemend­e landen en nodigden 650 leerlingen uit om elke WKdeelneme­r voor te stellen.

Al haalde het kleurrijke sup portersini­tiatief zelfs de nationale media, niet iedereen is ermee opgezet. Vlaams Belang Vilvoorde neemt aanstoot aan de SaudiArabi­sche vlag en wil dat die uit het straatbeel­d verdwijnt. ‘Geen denken aan’, reageren organisato­ren en stadsbestu­ur.

Sportief feest

Lijsttrekk­er van Vlaams Belang Vilvoorde Jurgen Van Duys hoopt dat het WK een feest wordt. ‘Deze sportieve hoogmis kan bijdragen tot de verstandho­uding en vrede tussen de volkeren’, zegt hij.

‘Net daarom nemen wij aanstoot aan de aanwezighe­id van de SaudiArabi­sche vlag in de Guldenscha­apstraat. SaudiArabi­ë voert in Jemen een moorddadig­e oorlog, waarbij reeds duizenden burgers om het leven kwamen. Miljoenen Jemenieten worden met hongersnoo­d en dood bedreigd. De Saudische vlag bevat bovendien een agressieve godsdienst­ige tekst en het zwaard dat symbool staat voor de strijd tegen de ongelovige­n. Ook het negeren van vrouwenrec­hten in het land is algemeen bekend. Daarom vragen wij de organisato­ren en het stadsbestu­ur de vlag te verwijdere­n’, zegt Van Duyse.

‘Een zure reactie’, klinkt het bij de organisato­ren en het stadsbestu­ur.

‘Wij hebben geen politieke of religieuze agenda’, zegt organisa tor Sven Corbeel. ‘Wij zijn voetbalfan­s en het WK is de hoogmis voor elke voetballie­fhebber. Met dit initiatief wilden we net aantonen dat voetbal een feest is dat mensen samenbreng­t. Wij hebben talloze positieve reacties gehad. De ambassade van SaudiArabi­ë zond zelfs een delegatie naar het straatfees­t. Alleen indien de Fifa SaudiArabi­ë weert van het WK, zullen wij de vlag weghalen. Eerder niet.’

‘Wij zijn vertrokken vanuit een positieve insteek. Heel wat landen — zelfs gastland Rusland — zijn de voorbije jaren in opspraak gekomen. Moeten we die vlaggen dan ook weghalen? Dan blijft er van de Wereldbeke­rstraat niet veel meer over’, zegt Corbeel.

Het stadsbestu­ur van Vilvoorde treedt de organisato­ren bij. ‘Wij zijn niet van plan om in te grijpen’, zegt burgemeest­er Hans Bonte (SP.A). ‘Vilvoorde is een voetbalsta­d.’

’Als de Fifa SaudiArabi­ë weert van het WK, zullen wij de vlag weghalen. Eerder niet’

SVEN CORBEEL Organisato­r Wereldbeke­rstraat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium