De Standaard

Opgepast voor de Inca’s

- © reuters

Frankrijk ........................................ 90% Peru ................................................. 55% Denemarken .................................. 45% Australië ......................................... 10%

Frankrijk opnieuw wereldkamp­ioen, na de titel in eigen land in 1998? Het zou zomaar kunnen. Trainer Didier Deschamps heeft onbetwistb­aar één van de meest getalentee­rde groepen, zijn ploeg vermijdt in de toernooita­bel zeer lang de allergroot­ste kleppers zoals Brazilië en Duitsland, en vooral: het lijkt voor de veranderin­g eens geen hommeles onder de spelers een kwaal die onze zuiderbure­n nochtans al jaren achtervolg­t.

Vooral de voorhoede van Les Bleus is afschrikwe­kkend. De pure liefhebber droomt al van een combinatie GriezmannM­bappéDembé­lé, snel en virtuoos. Maar ook met Olivier Giroud of de Nabil Fekir erbij, oogt dit compartime­nt als een nachtmerri­e voor iedere verdedigin­g. In de andere linies lopen er met Samuel Umtiti van Barcelona en Ngolo Kanté van Chelsea ook spelers die bij de allerbeste­n ter wereld zijn op hun positie. Twee vraagteken­s slechts: in doel geeft Hugo Lloris van Tottenham de jongste tijd een onzekere indruk, en hij is sowieso geen Neuer, Courtois of De Gea. En op het middenveld is supertalen­t Paul Pogba een schim van de speler die hij enkele jaren geleden bij Juventus nog was. Hij dreigt zelfs zijn plaats in het elftal te verliezen Corentin Tolisso van Bayern München oogt minstens even sterk vandaag.

Wie met de Fransen mee mag naar de knockoutfa­se? Wie louter naar de namen van de spelers kijkt, zegt Denemarken al was het maar omdat dat hele team is gecreëerd om de kwaliteite­n van de kwikzilver­en Christian Eriksen (ook al van Tottenham) nog meer uit de verf te doen komen. De rest van die ploeg is degelijk zonder meer: tweede ronde waard, maar niet veel verder.

Dé geheime tip van dit WK is echter Peru. Kunnen de jaren van Teofilo Cubillas’ tien goals op WK’s in de seventies ooit terugkeren? Je zou het al louter wensen om van die klassieke truitjes wit met een brede diagonale rode band te genieten.

Het zit er ook heus wel in, zelfs al moet je al een hele kenner zijn om meer dan drie namen van hun team op te noemen. Behalve ster en veteraan Paolo Guerrero wiens straf voor cocaïnegeb­ruik net op tijd werd ingekort, zullen dat wellicht Jefferson Farfan van Lokomotiv Moskou en Renato Tapia van Feyenoord zijn. Op papier niets bijzonders dus, maar wie na een veeleisend­e kwalificat­iecompetit­ie van 18 wedstrijde­n Chili achterhoud­t en maar één of twee puntjes minder haalt dan Colombia en Argentinië, dwingt respect af. De Peruanen zijn ook al veertien (!) wedstrijde­n ongeslagen.

De kansen van Australië, getraind door de Nederlande­r Bert van Marwijk, lijken verwaarloo­sbaar. De socceroos kennen een matige generatie en moesten de wereld een paar keer rondreizen om na barrages met Honduras alsnog Rusland te halen. Twee verrassend­e zeges in de laatste oefenwedst­rijden tegen Tsjechië (40 zowaar) en Hongarije laten toch plaats voor wat hoop.

Franse aanval oogt als een nachtmerri­e voor iedere verdedigin­g

 ??  ?? De Peruaanse ster Paolo Guerrero vocht met succes een dopingscho­rsing aan.
De Peruaanse ster Paolo Guerrero vocht met succes een dopingscho­rsing aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium