De Standaard

Doet Messi de Vikingklap?

- © rtr

Argentinië .................................... 80% Kroatië .......................................... 50% Nigeria .......................................... 40% IJsland .......................................... 30%

De wakkere sportliefh­ebber zal meteen zeggen: hoezo Kroatië heeft meer kans dan IJsland om de tweede ronde te halen IJsland won de kwalificat­iepoule vóór Kroatië, dat via de barragewed­strijden Rusland haalde.

Dat is zo, en wat zouden we zoals ongeveer iedereen ter wereld de IJslanders graag een vervolg zien breien aan dat fameuze Europese kampioensc­hap van 2016, toen ze met hun strijdersh­art en hun Vikingklap het zout in de soep waren. Dat ze geen eendagsvli­egen zijn, bewezen de mannen van coach Heimir Hallgrimss­on door die nieuwe kwalificat­ie ten loste van Oekraïne en Turkije.

Mirakels

En toch. Gebeuren mirakels twee keer? Gaat een team met spelers van Burnley en Augsburg en Rostov met Gylfi Sigurdsson van Everton als vedette werkelijk opnieuw doorstoten, ten koste van de supersterr­en die hun tegenstand­ers in stelling brengen?

Kijk gewoon naar dat middenveld van Kroatië: Rakitic (Barcelona), Modric, Kovacic (allebei Real Madrid), Brozovic en Perisic (Inter Milaan),… Dat lijkt qua niveau sterk op het grote Kroatische team dat 20 jaar geleden in Frankrijk de halve finales haalde.

Wat de Argentijne­n op hun aanvallend­e menu hebben staan, is nog indrukwekk­ender.

Zijne Keizerlijk­e Hoogheid Lionel Messi uiteraard, ongetwijfe­ld gebrand om dat ene dingetje te doen dat Maradona nog voor heeft op hem: een wereldtite­l. Maar daarnaast ook Higuain, Aguero, Dybala en Di Maria en van die vijf staan er wellicht vier in de basis.

Dat is belachelij­k veel talent en vuurkracht, en toch geloven wij niet in een Argentijns­e wereldtite­l. Daarvoor zit er te weinig balans in dit team, dat achteraan met een doelman als Caballero en een driemansde­fensie met te weinig topkwalite­it kwetsbaar lijkt tegen toplanden.

Kan IJsland weer verrassen ten koste van de supersterr­en die hun tegenstand­ers in stelling brengen?

Open

Nigeria heeft de jongste selectie van alle WKgangers, en toch al flink wat ervaring met name in de Premier League. John Obi Mikel (exChelsea, nu in China) zet de lijnen uit, en Victor Moses (nu bij Chelsea, maar bij Nigeria in zijn oude rol van vinnige vleugelspe­ler) is de ster.

Met Ighalo, Iheanacho en Iwobi loopt er genoeg talent rond om een reële kans te maken. Wilfred Ndidi (exspeler van Racng Genk) is belangrijk op het middenveld. Om redenen die ons ontgaan, zijn de wat retrokitsc­herige truitjes van Nigeria nu al een hype.

Groep D is een lekker open groep, waarin de ontknoping wel eens erg spannend zou kunnen worden.

 ??  ?? Messi wil het kunstje van Maradona, Argentinië naar de wereldtite­l leiden, overdoen.
Messi wil het kunstje van Maradona, Argentinië naar de wereldtite­l leiden, overdoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium