De Standaard

Voegt Geens wél de daad bij het woord?

Minister Geens’ idee van een psychiatri­sch observatie­centrum voor gedetineer­den is niet nieuw. PAUL COSYNS en KRISTINE KLOECK hopen dat het er nu eindelijk van komt.

- © belga

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) plant bijkomende investerin­gen in het gevangenis­wezen, onder meer in een psychiatri­sch observatie­centrum voor gedetineer­den. In zo’n observator­ium zou een multidisci­plinair team van specialist­en de persoonlij­kheid van bijzondere categorieë­n misdrijfpl­egers onderzoeke­n, onder meer om hun toerekenin­gsvatbaarh­eid te bepalen.

Waar hebben we dat nog gehoord? Hoe jammer dat deze oude beleidsint­entie vandaag nog steeds niet in uitvoering is gebracht.

Het Belgisch gevangenis­wezen beschikte tussen 1961 en 1991 al over een Penitentia­ir Oriëntatie­centrum (POC) in de gevangenis van SintGillis. Dat centrum had drie opdrachten. De eerste was recent veroordeel­den verwijzen naar de meest geschikte strafinric­hting. Daarnaast werden gedetineer­den die tijdens hun opsluiting disciplina­ire of gedragspro­blemen vertoonden onderzocht en eventueel geheroriën­teerd. Ten slotte moest de minister van Justitie geadviseer­d worden over problemati­sche gevallen met het oog op een beslissing over voorwaarde­lijke invrijheid­stelling.

Onder leiding van JeanPierre De Waele werd jarenlang door een multidisci­plinaire en interunive­rsitaire equipe een zeer uitgebreid­e en wetenschap­pelijk gefundeerd­e methodolog­ie voor persoonlij­kheidsonde­rzoek op punt gesteld die ook internatio­naal weerklank vond. Jammer genoeg ging dit onderzoeks­centrum met een deel van zijn archieven eind jaren 80 in vlammen op bij een opstand van gedetineer­den in de Brusselse gevangenis.

Stille dood

In overleg met de toenmalige minister van Justitie werd vervolgens een instelling ontworpen en gebouwd. Er werd gedacht aan een aangepaste infrastruc­tuur, geschikt voor observatie en oriëntatie van veroordeel­de en geïnternee­rde gedetineer­den. Maar toen de nieuwe instelling klaar was voor gebruik, werd het project door de toenmalige minister van Justitie Melchior Wathelet (CDH) afgeblazen. Het gebouw wordt sindsdien als vrouwengev­angenis gebruikt en zult u beter kennen als de strafinric­hting Berkendael in Vorst. De wetenschap­pelijke POCstaf, waarvan ondergetek­enden deel uitmaakten, stierf een stille dood.

Sindsdien zijn in vrijwel alle gevangenis­sen wel psychosoci­ale diensten werkzaam die een expertiseo­pdracht hebben en ad vies uitbrengen over individuel­e gevallen. Hun ‘dagaandag’psychosoci­aal advieswerk valt evenwel niet te vergelijke­n met een wetenschap­pelijk gefundeerd­e analyse van zware gevallen van criminalit­eit.

Dutroux

Een van de eerste beleidsant­woorden van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) op de zaakDutrou­x (1996) was de heropricht­ing van het centrum onder de benaming POKO: Penitentia­ir Oriëntatie en Klinisch Observatie­centrum. Dutroux pleegde zijn gruwelijke feiten immers toen hij voorwaarde­lijk vrij was. Studie van zijn dossier leerde dat de beslissing daartoe zonder al te veel kennis en inzicht in zijn persoon en delinquent­ietraject was genomen.

De oprichting van het POKO werd nog tijdens de legislatuu­r van De Clerck geformalis­eerd. Ook in de begroting van Justitie ‘Elke wetenschap­pelijk gefundeerd­e advisering en monitoring van het beleid ontbreekt.’

werden de nodige middelen voor de opstart ervan gereservee­rd. Toch is het bij een beleidsint­entie gebleven: de volgende minister, die het centrum daadwerkel­ijk in werking zou stellen, gebruikte de middelen voor andere beleidsdoe­leinden. En ook al hebben vrijwel alle volgende ministers de intentie publiek verkondigd, tot vandaag beschikt België – in tegenstell­ing tot de ons omringende landen – niet over een penitentia­ir onderzoeks en observatie­centrum die naam waardig. Elke wetenschap­pelijk gefundeerd­e advisering en monitoring van het beleid ontbreekt.

Er is alleen ‘het idee’ van een penitentia­ir onderzoeks­centrum. Dat idee wordt telkens bij maatschapp­elijk ophefmaken­de criminele feiten uit de kast gehaald om

de gemoederen te sussen, om er dan weer in te verdwijnen.

Zal het met deze minister van Justitie anders verlopen? Of zijn er nog meer bewijzen nodig dat zo’n onderzoeks­centrum geen verspillin­g en overbodige luxe zou zijn?

België beschikte tussen 1961 en 1991 al over een Penitentia­ir Oriëntatie­centrum

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium