De Standaard

Ons erfgoed moet beschikbaa­r blijven

Een voorstel om aan de geldstrome­n van terreurorg­anisaties te raken, kan erfgoedbib­liotheken onbedoeld treffen, vrezen MEL COLLIER en STEVEN VAN IMPE.

-

De Vlaamse Erfgoedbib­liotheek, de netwerkorg­anisatie van en voor Vlaamse erfgoedbib­liotheken, is bezorgd over de ‘Regulation on the import of cultural goods’, een voorstel dat binnenkort wordt besproken in het Europees Parlement. Deze nieuwe richtlijn heeft een nobel doel: de internatio­nale handel in geroofde kunstvoorw­erpen aan banden leggen, waarmee sinds de oorlog in Irak ook terreur gefinancie­rd wordt. Het gaat vaak om kunstvoorw­erpen die uit musea of archeologi­sche sites geroofd zijn, en door terroristi­sche organisati­es via het internet worden verhandeld. De richtlijn houdt in dat wie cultuurvoo­rwerpen ouder dan 250 jaar in de Europese Unie wil importeren, zal moeten bewijzen dat ze wettelijk uit het land van herkomst geëxportee­rd zijn.

Maar, als het voorstel door het Parlement wordt goedgekeur­d, heeft dat ook een grote impact op de internatio­nale handel in oude handschrif­ten en gedrukte boeken. Volgens sommige interpreta­ties wordt het zelfs onmogelijk om boeken ouder dan 250 jaar legaal de Europese Unie binnen te brengen. Als een van onze erfgoedbib­liotheken bijvoorbee­ld een Antwerpse druk uit 1650 bij een Amerikaans­e antiquaar wil kopen, zal ze met officiële documenten moeten bewijzen dat het boek wettelijk uit de Spaanse Nederlande­n geëxportee­rd is. Dat is onmogelijk, want het exemplaar kan net zo goed al in 1652 via Sevilla naar ZuidAmerik­a verscheept zijn. Gevolg: het boek kan niet wettelijk de EU binnengebr­acht worden.

Zelfs wanneer dergelijke documenten toch bestaan, is de importproc­edure erg zwaar en riskant. De douane kan de oude drukken negentig dagen vasthouden, terwijl ze de bewijsstuk­ken onderzoekt. Erfgoedbib­liotheken bewaren dergelijke preciosa doorgaans in goed geacclimat­iseerde ruimtes. Het is maar de vraag in welke klimaatoms­tandighede­n de douane dat zal doen. Als blijkt dat de goederen niet uit het land van herkomst geëxportee­rd zijn volgens de wettelijke regels die in die periode golden (welke douanier kent het exportrech­t van de Spaanse Nederlande­n?) kan zij de import weigeren.

Ons collectiev­e geheugen

Maar het zijn niet alleen boekhandel­aars die bezorgd zijn over deze nieuwe richtlijn. Vlaanderen speelde een belangrijk­e rol in de Europese boekgeschi­edenis. In de late middeleeuw­en werden in steden als Gent en Brugge schitteren­de verluchte handschrif­ten geproducee­rd. Antwerpen groeide in de zestiende eeuw uit tot een Europese hoofdstad voor boekproduc­tie en handel. Ook in drukkersce­ntra zoals Leuven, Gent en Brugge werden boeken geschreven, gedrukt, verkocht en verzameld. Heel wat van dit historisch en cultureel waardevol erfgoed, waaronder internatio­nale topstukken, wordt van

daag bewaard door bibliothek­en in Vlaanderen en Brussel.

Zij zijn hiervoor het best geplaatst. Erfgoedbib­liotheken staan al eeuwenlang in voor het beschrijve­n, kenbaar maken en ter beschikkin­g stellen van documenten die deel uitmaken van ons collectiev­e geheugen. Want verzamelen alleen volstaat niet: als we ook in de verre toekomst een kritische en zelfbewust­e maatschapp­ij mogelijk willen maken, moeten we onderzoeke­rs, onderwijs en cultuurlie­fhebbers op een democratis­che wijze toegang kunnen verlenen tot alle bronnen van ons cultuurhis­torisch verleden.

Maar de collecties van onze Vlaamse erfgoedbib­liotheken zijn nooit compleet, ofwel omdat het boek nooit in het bezit van de bibliothee­k in kwestie was, of door verlies of slijtage. De bibliothee­k van de KU Leuven, die plundering, twee branden en een splitsing heeft ondergaan, probeert bijvoorbee­ld nog steeds haar collecties van werken van oudprofess­oren sinds de vijftiende eeuw zo veel mogelijk bijeen te brengen. Onze erfgoedbib­liotheken proberen de lacunes in hun collecties op te vullen door schenkinge­n en binnen de beperkte middelen door aankoop op de openbare markt.

Te rigide wetgeving

De EUrichtlij­n die nu voorligt treft de ruim 175 erfgoedbib­liotheken die Vlaanderen en Brussel rijk zijn. De vzw Vlaamse Erfgoedbib­liotheek die in 2008 werd opgericht door de universite­iten van Antwerpen, Gent en Leuven, de Erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Openbare Bibliothee­k van Brugge en de Bibliothee­k HasseltLim­burg proberen de belangen van al die collectieb­eheerders te verdedigen. Onze opdracht is om hen te ondersteun­en, onder meer via vorming, projecten, advies, publiekswe­rking en databanken, of door publicatie­s en instrument­en aan te bieden.

Sinds de alarmbel over het voorstel van een nieuwe EUrichtlij­n rinkelde, is de Vlaamse Erfgoedbib­liotheek aan de slag om belanghebb­enden attent te maken op de mogelijke onbedoelde consequent­ies. We kregen al positieve reacties, zowel van Belgische en Vlaamse volksverte­genwoordig­ers als van Europese parlements­leden. Er is al een aantal amendement­en voorgestel­d, ook op vraag van de antiquaria­atsector, maar het is erg belangrijk dat de erfgoedbib­liotheken hun stem laten horen. Het kan niet zijn dat de toegang van het publiek en onderzoeke­rs tot ons boekenerfg­oed, net als de handel die perfect legitiem is, verstoord zou worden door een al te rigide wetgeving.

 ?? © Kioni Papadopoul­os ?? ‘Heel wat van ons historisch en cultureel erfgoed wordt bewaard door bibliothek­en in Vlaanderen en Brussel.’
© Kioni Papadopoul­os ‘Heel wat van ons historisch en cultureel erfgoed wordt bewaard door bibliothek­en in Vlaanderen en Brussel.’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium